RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Справа не тільки в провалі боротьби з COVID-19: названо причину ймовірної відставки Степанова

Відставку міністра охорони здоров'я Максима Степанова спостерігачі прогнозували давно: особливими успіхами в боротьбі з "короною" його відомство похвалитися не могло. Скоріше навпаки. Але, схоже, причина його можливої відставки (на яку Степанов не погодився добровільно), - зовсім не в цьому.

Про це "Апострофу" розповів політолог Віктор Небоженко.

Козли відпущення: чому Зеленський вирішив перезавантажити Кабмін

"Степанов відповідає за велику "сталінградськуу битву" українців з коронавірусом, він як би удар прийняв на себе. Але, мабуть звільнення його пов'язане не стільки з відсутністю якихось результатів: зараз жодна сторона не може похвалитися цим. Тут грає роль спокусливо великий корупційний потенціал, який відкриває робота з вакцинами. Мабуть, уже є бізнесмени, які вважають що "вистачить Степанову заробляти, пора заробити іншим", - вважає Небоженко.

На думку експерта, його місце дуже "солодке" для корупційних кіл, і жоден міністр на ньому довго не протримається: всі розуміють, що заробляння на вакцинах триватиме ще принаймні два роки. Тобто, вважає Віктор Небоженко, через рік і наступник Степанова Віктор Ляшко, вже втомлений від тяжких праць, теж буде замінений іншим менеджером, нічим не кращим, ніж той же Степанов.

На думку політолога Володимира Фесенка, Максима Степанова будуть прибирати не з ініціативи опозиції, яка критикує МОЗ за провал вакцинації, а фактично за рішенням Офісу президента.

"Рішення зняти міністра зараз, коли епідемія йде на спад, прийнято, щоб було менше проблем з заміною, а новий міністр не зіткнувся з проблемами свого попередника. За міністра охорони здоров'я йшла боротьба двох партій - Степанова і Ляшко, тому тут вже готова заміна", - каже Фесенко.

Нагадаємо, у п'ятницю, 14 травня, стало відомо про швидку перезавантаження в уряді. Свої посади в Кабінеті міністрів можуть покинути відразу п'ять глав відомств.