RU  UA

День вишиванки: традиції і сучасність у виробництві українського символу

У ХІХ столітті класик української літератури Іван Франко поєднав вишиту сорочку із піджаком. Так народився тренд одягати вишиванку не лише на свята, а й у будні. Традиційно у третій четвер травня українці по всьому світу святкують День вишиванки.

Подробиці - у сюжеті Апостроф News о 15:00 на Апостроф TV.

Олена Дідик про вишиті сорочки знає все. До речі, саме так жінка і просить їх величати. У колекції в неї не лише модні новинки, а й справжній раритет.

"Я знайшла її в експедиції у бабусі однієї. Це сорочка, як вона називала, хлібна", - зазначила Олена.

Для цієї одежини вишивки замочували в олії, клали в тісто та запікали. А потім їх діставали вже з готового хліба. Так отримували необхідний колір.

"Це сорочка моєї прабабусі. Вона була 1912 року народження. Тут немає червоного, якихось яскравих кольорів", - продовжила жінка.

Вишивка білим по білому - улюблена техніка Олени. Разом із тим, вона найскладніша та найархаїчніша. Цю красу жінка відтворила буквально з клаптика старої тканини.

Колишнє хобі тепер стало для Олени стилем життя. Сучасний автентичний одяг жінка шиє і собі, і на замовлення. До того ж - винятково вручну.

"Я бачила той одяг, який у нас в родині зберігався. Ті сорочки, і взагалі повний стрій. Хотілося дати якесь продовження, нове життя традиції. І от з цього почалися стилізації вбрання", - додає Олена.

Саме у вишивці справу життя знайшла і дизайнерка Оксана Полонець. На свята тут справжній ажіотаж. Тож робота у студії кипить.

Кожен стібок спершу відпрацьовують на комп'ютері. Після вдалої спроби на тканині - вишивку переносять на одяг.

"Людмила у нас конструктор-закрійник, і саме вона створює лекала, конструкції під клієнта, підганяє, щоб виріб гарно сидів", - розповіла Оксана.

Далі частини майбутньої сорочки відправляють до кравчинь. А звідси вже готовий виріб потрапить до щасливого власника.

Ціна вишиванки залежить від якості тканини та масштабів самої вишивки. Як і кілька століть тому, у трендах - біла по білому.

"У моді натуральність, у моді те, що зручно,комфортно. Це натуральні тканини, пастельні, світлі тони. Серед наших клієнтів є багато відомих зірок: Ольга Сумська, Катерина Бужинська, Ірина Білик, Анжеліка Рудницька", - наголосила Оксана Полонець.