RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

29 вересня

Всі новини

День зішестя Святого Духа у католиків: історія свята і традиції

У 2021 році П'ятидесятниця (День зішестя Святого Духа) у західних християн відзначається 23 травня, а Трійця (сьомий день після П'ятидесятниці) - у неділю, 30 травня.

"Апостроф" розповідає детальніше про історію та традиції святкування.

День святкування Трійці у католиків залежить від дня святкування Воскресіння Ісуса Христа: оскільки Великдень щороку випадає на різні дати, то і день Трійці теж не має фіксованої дати.

Історія свята

П'ятидесятниця присвячена події, описаній в Діяннях апостолів, яка відбулася на п'ятдесятий день після Воскресіння Христа - тоді, згідно з переказами, на присутніх у світлиці на Сіонській горі для спільної молитви апостолів і Діву Марію зійшов Святий Дух у вигляді вогненних язиків. Після чого учні Христа заговорили різними мовами і отримали можливість проповідувати його вчення по всьому світу.

Традиції

Вважається, що напередодні П'ятидесятниці потрібно освячувати воду і хрестити дорослих людей. Також до цього свята у католиків прийнято проводити дев'ятиденну молитовну підготовку - новену, коли певні молитви читаються протягом дев'яти днів поспіль.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в неділю, 23 травня, українці традиційно відзначатимуть День героїв України, коли вся країна віддає данину поваги своїм захисникам.