RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Екстрена посадка літака з Протасевичем в Мінську: Ryanair здивувала заявою про інцидент

Авіакомпанія Ryanair прокоментувала затримання її літака в неділю в Білорусі, на борту якого перебував журналіст Роман Протасевич. Компанія в заяві не згадує про ключові обставин цього інциденту.

Про це йдеться в офіційній заяві авіакомпанії, передає "Європейська правда".

Прес-служба авіакомпанії зробила заяву за 40 хвилин після приземлення в Вільнюсі пасажирського літака рейсу FR4978, тобто на етапі, коли білоруська влада не контролювала ні сам літак, ні його екіпаж і пасажирів.

Ryanair повторила інформацію влади Білорусі про те, що диспетчер "повідомив екіпаж про потенційну загрозу безпеці на борту і дав вказівку згорнути до найближчого аеропорту, Мінську".

Треба зауважити, що друга частина цього твердження є брехнею: в момент, коли літак почав міняти курс за вказівкою диспетчерів, відстань від нього до Мінська було в 2-3 рази більше, ніж в аеропорт призначення, розташований на півдні Вільнюса.

Зараз в заяві компанії відсутні коментарі за інформацією про підняття винищувача, яку визнала білоруська влада, а також про те, що літак не знижувався під час прольоту над Білоруссю, як це буває зазвичай, хоча ці деталі придбали значного розголосу.

Але найбільше звертає на себе увагу те, що авіакомпанія в своїй заяві "не помітила", що в Мінську з рейсу зняли представника білоруської опозиції, активіста і блогера Романа Протасевича, заради арешту якого Білорусь здійснила перехоплення літака, і його дівчину.

"Всі пасажири були вивантажені з літака для його безпеки перевірки місцевою владою. Нічого неприйнятного не було знайдено, і влада дозволила виліт літака разом з пасажирами і екіпажем після приблизно 7 годин, проведених на землі", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, у неділю, 23 травня, в аеропорту Мінська після екстреної посадки літака, що летів з Афін до Вільнюсу, був затриманий колишній головний редактор Telegram-каналу Nexta, який висвітлював протести в Білорусі, Роман Протасевич і його дівчина - Софія Сапега. Після цього в ЄС і США закликали терміново припинити польоти над Білоруссю.