RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

"Це як поліція або армія": лікар-епідеміолог назвала службу, якої не вистачає в Україні

У кожній державі існує система протиепідемічного захисту, вона також важлива як поліція або армія. В Україні санепідслужбу потрібно створювати з нуля.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповіла головний спеціаліст МОЗ з епідеміології, доктор медичних наук, епідеміолог Наталя Виноград.

Виноград заявила, що знищену санепідслужбу необхідно створювати з нуля і чим швидше, тим краще. Але, на її думку, цього не буде.

"Як епідеміолог я можу сказати, що не існує жодної держави, де немає системи протиепідемічного захисту. Це досить вагома система, як поліція або армія ", - сказала епідеміолог.

Наталія Виноград зазначила, що якщо буде прийнятий законопроект № 4142 "Про систему громадського здоров'я", то справжню санепідслужбу створити буде неможливо.

Медик навела приклад Китаю, де один епідеміолог на кожні 20 тисяч осіб.

"А коли у них "ухань" почався, вони туди таку армію фахівців привезли, що там був один епідеміолог на півтори тисячі населення", - зауважила Виноград.

За її словами, сьогодні є ряд держав, які показують свої системи захисту від біологічних загроз, де вдалося стримати масштабне зараження населення та уникнути великої кількості смертей.

Епідеміолог констатувала, що Україна тільки може з сумом спостерігати за тим, як функціонує система, яка була у нас, і дуже добре показувала себе багато років.

Раніше ми писали, що в Україні за минулу добу, 24 травня, зафіксовано 2 608 нових випадків коронавіруса.