RU  UA

"Чорний грибок": лікар-інфекціоніст розповіла, чи варто українцям боятися нової напасті з Індії

В Індії почав стрімко поширюватися мукормікоз, більш відомий як "чорний грибок". Багато з зареєстрованих випадків захворювання призвели до летального результату.

Чи є загроза появи мукормікозу в Україні в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповіла інфекціоніст, заслужений лікар України Ольга Голубовська.

За її словами, Україні не варто хвилюватися через "чорний грибок". Він небезпечний для хворих з вираженими імунодефіцитними станами, викликаючи у них ураження різних органів, в тому числі і очей.

"Мукормікоз - це досить незвичайне ускладнення. Тому я не думаю, що для нас це буде проблемою. Адже що таке Індія? Ви можете собі уявити ці умови, нетрі, в яких вони живуть. Мукормікоз поширений і в грунті, може перебувати скрізь, тому я не думаю, що це буде у нас. Принаймні в інших країнах такої проблеми немає ", - пояснила інфекціоніст.

Разом з тим, за словами Голубовської, Україна - країна хронічних епідемій і це буде тривати рівно до того часу, поки у нас буде жорстка соціальна криза. Якщо у людини якісь проблеми зі здоров'ям, вона не доїдає, перебуває в стані постійного стресу через невпевненість в завтрашньому дні, це є слабким місцем, яким мікроби обов'язково скористаються.

"Тому у людей з ослабленим імунітетом захворювання викликають збудники, які у імунокомпетентних і здорових людей просто не можуть викликати захворювання, навіть якщо цей збудник і потрапляє в організм", - зазначила вона.

Лікар додала, що спрогнозувати, які сюрпризи нам піднесе коронавірусна інфекція - дуже важко. Вона мало передбачувана в епідеміологічному плані.

"З'являються нові штами, вони досліджуються на світовому рівні. Відомо, що індійський штам легше передається від людини до людини. Поки що він не внесений до варіантів, які викликають стурбованість", - резюмувала Голубовська.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Новий вірус з'явиться протягом найближчих 5-7 років і він буде більш небезпечним - Ольга Голубовська.