RU  UA

Йде справжня "боротьба": лікар розповів, чому українці так бояться вакцинуватися

В Україні триває вакцинація населення від коронавірусу. Втім її темпи не настільки швидкі, як хотілося б.

Сімейний лікар і терапевт в інтерв'ю "Апострофу" Владислав Ващенко назвав причини повільної вакцинації.

Ми зараз не тільки лікуємо людей, але намагаємося їх заспокоїти - сімейний лікар

"У мене вакцинувалися пацієнти, яким надали цю можливість або на роботі, або ж сама робота у них пов'язана з подорожами. Або роботодавець надав їм таку послугу. Є 1% людей, які вакцинувалися самі за допомогою електронної черги. Є дуже невелика кількість людей, бажаючих вакцинуватися ", - зазначив лікар.

За словами лікаря, більше половини його пацієнтів уже перехворіли ковідом або думають, що вже перехворіли, хоча ніяких підтверджень цьому не було.

"У сімейних лікарів зараз така робота: донести людям, що навіть якщо ти перехворів, це не дає стовідсоткову гарантію, що ти не захворієш ще раз. У нас йде така маленька боротьба між пацієнтом і лікарем, щоб довести, що вакцина не настільки погана і не настільки летальна, як скрізь говорять. Але у людей виникає дуже великий страх. Мені кожен пацієнт, який буває на прийомі, запитує: чи правда, що після вакцинації виникає тромбоз? Чи правда, що виникає згущення крові ", - сказав Ващенко.

Читайте також матеріал "Апострофа": Багато українців захищені від коронавірусу навіть без вакцин - епідеміолог Наталя Виноград.