RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Нові правила для водіїв і підвищення пенсій: які зміни чекають на українців з 1 червня

З 1 червня 2021 року в Україні очікується ряд змін, які торкнуться нарахування пенсій, сфери освіти, COVID- сертифікатів і проїзду по дорогах країни.

"Апостроф" розповідає детальніше.

Кому піднімуть пенсії

Підвищення торкнеться тих пенсіонерів, які після виходу на пенсію продовжують працювати. З 1 червня їх очікує автоматичний новий перерахунок пенсійних виплат.

Виплати перерахують тим українським громадянам, які після призначення пенсії продовжували працювати і отримали не менше 24 місяців страхового стажу включно, але після призначення пенсії пройшло не менше 2 років.

ЗНО та випускні

Основна сесія ЗНО розпочалася в кінці травня і оцінювання знань школярів триватиме до 15 червня за графіком. Додаткова сесія зовнішнього незалежного оцінювання відбудеться з 29 червня по 16 липня.

Результати основної сесії розмістять на сторінках учасників до 30 червня, додаткової - до 23 липня.

Випускні вечори, з дотриманням масочного режиму і дистанції, в школах планують провести після закінчення основної сесії ЗНО. Орієнтовні дати - з 15 по 30 червня.

COVID-сертифікати

Перші ковідні паспорта планують видавати вже в кінці червня. Такий документ дозволить відвідувати українцям країни Євросоюзу, а також подорожувати на курорти без обов'язкових ПЛР-тестів для в'їзду в країну.

Процес розробки і впровадження паспортів ще триває, але як зазначила віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанишина, в кінці червня перші сертифікати вже будуть отримані.

Вони будуть в двох видах - цифровому та паперовому.

Нові правила для водіїв фур

З 1 червня на дорогах України будуть діяти нові правила для водіїв великогабаритного транспорту. Вони торкнуться тих, хто їздить на машинах з фактичною вагою понад 24 тонн і навантаженням на вісь більш ніж 7 тонн.

Для таких автомобілів вводиться сезонне обмеження і буде заборонений проїзд по державним дорогах в денний час, якщо температура повітря підніметься вище +28 градусів.

Виняток зроблять лише для тих вантажівок, які перевозять: тварин і птахів, які швидко псуються, небезпечні вантажі або товари, які пов'язані із запобіганням або ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій.

Раніше "Апостроф" повідомляв всі подробиці того, на скільки можуть підвищити тарифи на електроенергію з 1 липня.