RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Археологи знайшли посудину, якій 2300 років - пов'язана з містичним "прокляттям": фото

В Афінах (Греція) під підлогою класичної комерційної будівлі Агори, яка використовувалася стародавніми майстрами, виявили керамічну посудину віком 2 300 років, наповнену кістками курчати. Ймовірно, вона була частиною стародавнього прокляття, яке паралізувало і вбило 55 осіб в древніх Афінах.

Про це розповідає Live Science.

За словами археологів, знахідка відкриває нові докази того, як люди намагалися використовувати "магію" в Афінах. У той час, близько 300 м до н.е., люди, що наклали прокляття, також проткнули посудину великим залізним цвяхом.

"У горщику знаходилися розчленовані голова і нижні кінцівки молодого курчати", - розповіла Джесіка Ламонт, професор класичних наук Єльського університету.

Археологи додали, що на поверхні глечика були написані 55 імен. Також там були грецькі письмена зі словами, які можуть означати "ми зв'язуємо".

Частини цвяха і курки, ймовірно, зіграли роль в проклятті. Цвяхи нерідко входять в стародавні прокляття. Курчаті, чиї розчленовані останки були в глечику, було не більше 7 місяців.

"Ритуальний набір належить до сфери афінських зв'язуючих проклять і спрямований на те, щоб "зв'язати" або придушити фізичні і когнітивні здібності названих людей", - додала Ламонт.

Як повідомляв "Апостроф", раніше під час підготовки шляхопроводу на шосе біля Харіш, міста в 50 км на північ від Тель-Авіва (Ізраїль), виявили залишки великого міста, якому майже 5 тисяч років.