RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Археологи знайшли в Ізраїлі унікальний артефакт - 7 тисяч років тому з його допомогою кур'єри запечатували товари: фото

Нещодавно археологи виявили найдавнішу з відомих печаток в Ізраїлі - пристосування, яке наносить малюнок на м'який матеріал, щоб запечатати предмет. Крихітній глиняній печатці близько 7 тисяч років і, швидше за все, вона використовувалася для запечатування і підписання вантажів при транспортуванні і торгівлі.

Про це пише The Jerusalem Post.

Зображення печатки з відбитком її візерункаФото: livescience.com

Дослідницька група виявила цю печатку разом із майже 150 іншими під час розкопок, що відбулися між 2004 і 2007 роками в Тель-Цафі, доісторичному селі в долині Бейт-Шіан в Ізраїлі. Провівши ретельний аналіз, археологи визначили цей об’єкт найстарішим з подібних, відомим в регіоні.

Доісторичні люди використовували такі печатки, або "булли", щоб підписувати та запечатувати листи, з метою запобігти їх прочитанню допитливими сторонніми людьми. Але вони також використовувались для позначення відправлень та попереджень про зачинені сховища або комори, куди заходити було заборонено. Як і у випадку з листами, якщо відкрити двері комори, печатка зламалася б, даючи зрозуміти, що хтось зайшов всередину, порушивши застереження.

"Навіть сьогодні подібні типи пломб використовуються для запобігання фальсифікаціям і крадіжкам", - зазначив у своїй заяві старший дослідник Йозеф Гарфінкель, професор Єврейського університету в Єрусалимі. "Виявляється, це вже використовувалося 7 тис. років тому власниками земель та місцевими адміністраторами для захисту свого майна", - сказав він, який разом із двома своїми студентами керував розкопками.

Круглі відпечатки, зображені в доісторичному селі Тель-Цаф в ізраїльській долині Бейт-Шіан.Фото: livescience.com

Новіші печатки, знайдені в Соломоновому храмі в Єрусалимі приблизно 2600 років тому, містять імена та іноді зображення біблійних постатей. Але ця печатка датується часами до винайдення писемності, тому очевидно, що вона використовувала замість літер для відтиску геометричні фігури.

Як раніше повідомляв "Апостроф", археологи розкрили таємницю кривих ніг у середньовічних британців.