RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Відпочинок за кордоном 2021: що потрібно знати українцям про тести і вакцинацію проти COVID-19

Пандемія коронавірусу йде на спад і країни по всьому світу починають відкриватися для туристів, однак до звичайних витрат тепер додається ще й вартість ПЛР-тесту або аналізів на антиген Covid-19.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Насамперед українцеві, який планує відпочити за кордоном, слід вирішити питання з бюджетом поїздки, і чи готовий він враховувати витрати на ПЛР-тести або аналізи на антиген. В середньому ціни на ПЛР-тести варіюються від 800 гривень до 1500 гривень, результати яких слід очікувати через 24 години або 6 годин, відповідно.

Дешевше обійдеться тест на антиген на COVID-19, його вартість в середньому становить 500-600 гривень, однак не всі країни його приймають як свідчення відсутності ризику. Сюди ж відноситься тест на антитіла до коронавірусу, ціна на нього становить близько 400 гривень, але список країн, які приймають його замість ПЛР-тесту або свідоцтва про вакцинації - вельми обмежений.

Крім того, не варто забувати, що на зворотному шляху в Україну, слід враховувати необхідність здачі ПЛР-тесту повторно. В іншому випадку відпустку доведеться продовжити за свій рахунок на 14 днів самоізоляції.

Існує три групи країн, куди можна поїхати на відпочинок з урахуванням необхідних медичних сертифікатів. Так, на сьогоднішній день без вакцинації і без здачі ПЛР-тестів на COVID-19, українці можуть відвідати лише три туристичні країни. За словами директора турфірми "Поїхали з нами" Олега Кулика, йдеться про Албанію, Чорногорію та Домініканську Республіку.

Він уточнив, що до цієї категорії можна було б віднести ще Мексику, але зараз туди практично ніхто не літає, оскільки існує поняття сезонності - літні і зимові напрямки. Мексика більше відноситься до зимових напрямків, і туди літають вкрай мало людей.

"В ту ж Домініканську Республіку літають прямі чартерні ланцюжки, і кількість туристів, які туди літають, за останній рік збільшилася в рази, а ціни порівняно невеликі. І хоча Домініканська Республіка теж не зовсім відноситься до літніх напрямків, але зараз там можна відпочити за 50 тисяч гривень на двох. Туреччина чи Єгипет іноді дорожче обходяться", - розповів Олег Кулик.

Основними маршрутами для літньої відпустки українців продовжують залишатися Туреччина чи Єгипет - на них припадає близько 85% туристичних поїздок.

Однак, якщо у випадку з Єгиптом в'їзд можливий тільки за наявності негативного ПЛР-тесту на коронавірус, то в такі країни як Туреччина, Болгарія, Греція, Хорватія можна потрапити тільки по пред'явленню одного з чотирьох документів: або ПЛР-тесту, або тесту на антиген, або довідки про повну вакцинацію не раніше, ніж за 14 днів перед в'їздом, або довідки від лікаря про те, що людина перехворіла на коронавірус, і у неї є антитіла.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Влітку за кордон: в яких країнах українці зможуть відпочити без довідок.