RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

10 головних та найцікавіших фактів про Трійцю

20 червня в Україні православні християни урочисто відзначають День святої Трійці.

"Апостроф" обрав 10 найцікавіших фактів про свято.

1 Що таке День Святої Трійці

Свято Трійці одне з найважливіших у церковному календарі. Його також називають П'ятдесятницею, бо припадає на 50-ий день після Великодня та завжди на неділю.

2 У чому сенс свята

В цей день на апостолів має зійти Святий Дух, що їм обіцяв Ісус Христос перед Вознесінням на небеса. Апостоли “сповнились духом, почали говорити іншими мовами”, та рушають на самовіддану проповідь Євангелія всім народам.

3 Що символізує Свята Трійця

Свята Трійця - це сутність Бога в трьох особах, що сповідується в християнстві. На П'ятдесятницю Бог-отець в ім'я Сина посилає Святого Духа апостолам, таким чином відбувається явище дії всієї Пресвятої Трійці.

4 Церква святкує свій день народження

З Дня Святої Трійці починається історія вселенської апостольської церкви, від якої веде своє походження християнство. Тож на П'ятдесятницю служба завжди урочистіша, ніж зазвичай.

5 Як проходить служба в церкві

Традиційно підлогу храму устеляють свіжоскошеною травою, ікони прикрашають березовими гілками. Це символ життя та відродження. Ввечері читають три особливі молитви: за порятунок, за послання Святого Духа, за спокій мертвих.

6 Неробочий день

За повір’ям, у цей день земля освячується, тож її не можна турбувати і краще сходити в храм. Зараз традиція переросла в офіційний вихідний.

7 Усюди зелень

Служба в храмі також особлива тим, що на неї можна приходити з букетом. Він має містити в собі кольори, що символізують Трійцю: білий, як Святий Дух, червоний, як кров Ісуса, та блакитний як символ небесного Бога-отця.

8 Що заборонено робити

Гріхом вважається працювати, зокрема прибирати в будинку, поратися в саду, плести, в'язати, вишивати, стригтися. Дозволяються справи, пов’язані з годуванням та обслуговуванням домашніх тварин.

9 Родина за столом

На Трійцю найкраще зібрати усю родину за столом, в центрі поставити букет із живих квітів та зелені. Господині у всі часи готували різні смачні страви та запрошували родичів. Вся родина бажає один одному здоров’я та довгих років життя.

10 Голуб – символ свята

В Україні символом Святого Духа вважається білосніжний голуб. В деяких регіонах країни на Трійцю випікають святкове печиво у формі цих птахів. У різних країнах Європи є свої традиції та особливості. Наприклад, в Італії троянду розділяють на пелюстки та розкидають по своєму житлу, як ми - зелень.

Раніше ми розповідали детальніше про те, як підготуватися і що робити на свято Трійці.