RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Трійця 2021: як підготуватися і що робити на свято

На 50-й день після Світлого Воскресіння Христова відзначається великий церковне свято - День святої Трійці. В цьому році українські християни східного обряду святкуватимуть його 20 червня.

"Апостроф" розповідає про традиції свята.

До приходу в світ Ісуса Христа люди знали тільки Бога-Отця. Після Його воскресіння Він з'явився людям як Бог-Син, а в день П'ятидесятниці людям була явлена третя іпостась Бога - Бог-Дух Святий. В цьому суть Дня Святої Трійці.

До Трійці і церкви, і будинки прикрашають гілками різних дерев, а також травою і квітами. Зелень Трійці символізує процвітання, багатство і продовження життя.

Тому, прикрашаючи будинок свіжими гілками, людина залучає до свого помешкання благополуччя. Це один з найпопулярніших ритуалів на Трійцю.

Що ще прийнято робити напередодні Трійці:

  • в Троїцьку суботу - поминати померлих;
  • робити в будинку генеральне прибирання;
  • роздавати милостиню нужденним: відмовляти жебракам в цей день - особливий гріх;
  • городники намагаються вирвати на городі бур'яни з корінням, а потім увіткнути їх верхівкою в землю. Вважається, що після цього вони більше не будуть засмічувати ділянку.

На саму Трійцю традиційно відвідують могили родичів. Їх також прикрашають зеленими гілками. На кладовищі влаштовують поминальну трапезу.

У цей день не можна злитися, сваритися і ображатися. Це час примирення і прощення образ, яке найкраще провести в колі рідних і близьких.

Як розповідав "Апостроф", в Україні Трійця є державним святом. Згідно з постановою Кабінету міністрів України, якщо свято припадає на неділю, вихідний переноситься на наступний робочий день. Таким чином, українці відпочиватимуть три дні поспіль , так як отримають додатковий вихідний в понеділок, 21 червня.