RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Штам "Дельта" вже в Україні: експерт пояснив, чи врятує українців вакцинація

Вакцини від коронавірусу компаній Pfizer і AstraZeneca можуть запобігти зараженню штаму "Дельта". Так само ефективні й китайські CoronaVac, якими масово безкоштовно щеплять українців.

Про це в коментарі "Апострофу" розповів імунолог, голова Національного технічної групи експертів з питань імунопрофілактики при МОЗ Федір Лапій.

"Я не думаю, що виникнуть проблеми з тими, хто щеплений CoronaVac. Щодо ефективності Pfizer і AstraZeneca, повідомлення йдуть з Британії, де в основному використовуються ці вакцини, і за їхніми даними можна говорити, що вакцина працює. Немає підстав стверджувати, що китайська вакцина не буде працювати", - каже експерт.

Він посилається на офіційну заяву Великої Британії про те, що Pfizer і AstraZeneca в більш ніж 90% випадках можуть запобігти зараженню "Дельтою". А саме Pfizer - 96%, AstraZeneca - 92%. Але в звіті Національної служби охорони здоров'я Великої Британії відзначається, що незалежно від типу вакцин, їх ефективність від штаму "Дельта" після введення двох доз становить 80,8%. Після однієї дози ж - лише 33,2%.

“В Британії, де широко поширений штам "Дельта", хворіють в основному молоді люди до 40 років, а це та категорія людей, яка ще слабо вакцинована. Якщо порівнювати кількість вакцинованих хворих, з не вакцинованими, це дає нам підстави говорити, що вакцина працює", - сказав Федір Лапій.

Детальніше читайте в нашому матеріалі: Коронавірус "Дельта" в Україні: чи буде локдаун та червона зона.