RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Коронавірус "Дельта" в Україні: чи буде локдаун та червона зона

Новий індійський штам коронавируса може прийти до нас з Росії

Новий індійський штам коронавируса може прийти до нас з Росії Фото: Getty images

В Україні вперше виявили небезпечний індійський штам коронавірусу - "Дельта". Новий варіант вірусу більш заразний, а також удвічі підвищує ризики госпіталізації. Але поки не можна стверджувати, що він частіше призводить до летального результату, ніж його попередники. Чи варто побоюватися українцям, і чи чекає нас черговий локдаун, дізнавався "Апостроф".

Що за штам "Дельта"

Вперше новий варіант коронавірусу B.1.617.2 був виявлений восени 2020 року в Індії. З того часу його називали "індійським". Пізніше ВООЗ дала йому назву "Дельта", як і інші мутовані штами, по буквах грецького алфавіту. Так британський коронавірус став "Альфа", південноафриканський - "Бета", а бразильський - "Гамма".

Як пише Deutsche Welle, посилаючись на слова клінічного епідеміолога з Лондонського університету королеви Марії Дипти Гурдасані, особливість нового штаму полягає відразу в декількох мутаціях, в тому числі в шиповидному білку. Ці зміни дозволяють вірусу легше впроваджуватися в клітини організму людини і уникати деяких імунних реакцій.

Станом на червень, індійський штам вірусу поширений в 92 країнах світу. Найбільша активність - в Росії, Португалії та Великобританії. Зокрема в Британії новий варіант коронавірусу став причиною 90% випадків зараження, а в Росії - в 72%.

У ВООЗ вже повідомили, що новий штам більш ніж в два рази заразніше британського і в півтора рази частіше призводить до реанімації. Наприклад, за даними Служби громадської охорони здоров'я Великобританії (PHE), ймовірність заразитися "Дельтою" у власному будинку зростає на 64% в порівнянні з "Альфа"-варіантом коронавірусу.

Чи є даний штам більш смертельним, поки точно невідомо. Хоча в РНЕ вже публікували дані про те, що в результаті зараження варіантом "Дельта" померли люди, які вже були вакциновані від коронавірусу. При цьому, 12 осіб померли протягом приблизно двох тижнів після другої дози вакцини.

Щодо симптомів, то за даними епідеміолога, співробітника Королівського коледжу в Лондоні і одного з розробників програми Zoe (додаток призначений для відстеження симптомів ковіду, яким користуються британці) Тіма Спектора, вони схожі на сильну застуду. Британці, що заразилися, скаржилися на головний біль, першіння в горлі, нежить, температуру і іноді - кашель. Втрата нюху та смаку практично не спостерігається.

Ще одна особливість в тому, що крім самого штаму "Дельта", існує ще одна версія "Дельта плюс", яка вважається ще більш заразним. Однак "Дельта-плюс" поки не настільки поширений, його присутність зафіксували в 10 країнах: Індії, США, Великобританії, Португалії, Швейцарії, Японії, Польщі, Непалі, Китаї та Росії.

Країни, в яких виявили коронавірус "Дельта плюс"Фото: Апостроф / Колаж

Чи допоможе вакцина?

Офіційно в Британії вже заявили, що вакцини від коронавірусу від компаній Pfizer і AstraZeneca в більш ніж 90% випадках можуть запобігти зараженню "Дельтою". За даними аналізу, дві дози вакцини Pfizer дають 96% захисту від вірусу, в той час як AstraZeneca захищає на 92%.

Однак в звіті Національної служби охорони здоров'я Великобританії відзначається, що незалежно від типу вакцин, їх ефективність від штаму "Дельта" після введення двох доз становить 80,8%. Після однієї дози вона становить лише 33,2%.

У коментарі "Апострофу" імунолог, голова Національного технічної групи експертів з питань імунопрофілактики при МОЗ Федір Лапій пояснює, що доведена ефективність Pfizer і AstraZeneca проти індійського штаму, зовсім не свідчить про те, що CoronaVac, яким масово вакцинують українців, не є ефективним. Експерт впевнений, що китайська вакцина також буде захищати від нового типу вірусу.

"Я не думаю, що виникнуть проблеми з тими, хто щеплений CoronaVac. Щодо ефективності Pfizer і AstraZeneca, повідомлення йдуть з Британії, де в основному використовуються ці вакцини, і за їхніми даними можна говорити, що вакцина працює. Немає підстав стверджувати, що китайська вакцина не буде працювати", - вважає він.

Крім того, імунолог зазначив, що в Британії, де широко поширений штам "Дельта", хворіють в основному молоді люди до 40 років, а це та категорія людей, яка ще слабо вакцинована.

"Якщо порівнювати кількість вакцинованих хворих, з не вакцинованими, це дає нам підстави говорити, що вакцина працює", - сказав Лапій.

Читайте також: "Дельта"-вірус більш заразний і смертоносний, але вакцина дає перевагу - ізраїльський лікар

Що загрожує Україні

Дослідники з НАНУ прогнозують, що через низький рівень вакцинації населення в Україні і велику міграцію з РФ, штам "Дельта" може поширитися в Україні швидше, ніж у західних сусідів, і мати важкі наслідки.

За уточненими даними, частка індійського штаму в Росії вже становить близько 72%. Крім того, з російських новинних агенцій відомо, що в Московській області число госпіталізацій вже три тижні зростає на 40% за тиждень, а вільними залишаються менше 11% ліжкового фонду. Для порівняння: тижневі темпи зростання числа госпіталізацій в Україні під час березнево-квітневої хвилі ніколи не перевищували 30%, а в Києві перевищення позначки в 40% спостерігалося тільки протягом одного тижня на початковому етапі зростання.

На жаль, незважаючи на військові дії, міграційні процеси між Україною і Росією залишаються інтенсивними, і це становить реальну загрозу занесення нового штаму, вважає головний спеціаліст МОЗ з епідеміології, доктор медичних наук, епідеміолог Наталя Виноград.

Пацієнти лежать на підлозі в коридорі лікарні, 21 червня 2021 року, Санкт-Петербург, РосіяФото: https://t.me/rian_ru/104084

Фахівець відзначає, що якщо індійський штам буде і далі так швидко поширюватися, то "у багатьох країнах люди знову лежатимуть в коридорах лікарень".

"Ніхто не зміг стримати поширення вірусу, це як радіація, її неможливо зупинити, так само, як і біологічну загрозу. Ми можемо мінімізувати поширення, якщо кожна людина буде до себе уважною та серйозно ставитися до цієї небезпеки. А у нас зараз в громадських місцях і транспорті ніхто не дотримується дистанції, половина людей без масок ", - сказала Виноград в коментарі "Апострофу".

Яких заходів вжито

Перед засіданням РНБО присвяченому протидії поширенню в Україні індійського штаму коронавірусу SARS-CoV-2, секретар Ради Олексій Данилов повідомив, що в Україні зафіксували два випадки зараження новим типом коронавіруса "Дельта". Його виявили у матері 66 років і дитини 16 років, які нещодавно повернулися з Росії.

В ході засідання, учасники РНБО погодилися з необхідністю введення додаткових протиепідемічних заходів:

  • прискорення темпів вакцинації;
  • забезпечення доступності вакцинації для груп ризику, в тому числі для людей старше 60 років;
  • активізація інформаційно-просвітницької роботи серед населення про необхідність імунопрофілактики та використання засобів індивідуального захисту;
  • посилення лабораторної складової для виявлення штаму "Дельта";
  • удосконалення медичних протоколів;
  • посилення готовності медичних закладів до надання допомоги пацієнтам з коронавірусом;
  • максимальна імунізація медичного персоналу.

Крім того, громадяни, які прибули з Індії, Великобританії, Північної Ірландії, Росії та Португалії, які перебували в цих країнах не менше 7 днів, повинні будуть здавати експрес-тести на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2. Тестувати будуть безпосередньо в пунктах пропуску. Такі умови в'їзду в Україну почнуть діяти з 25 червня.

Також, за окремим дорученням РНБО, МОЗ підготує варіанти карантинних обмежень через випадки штаму "Дельта" в країні, які будуть готові до 25 червня.

"До 25-го червня, за окремим дорученням РНБО, буде підготовлено комплексні пропозиції для протидії поширенню коронавірусу штаму "Дельта" в Україні", - повідомив заступник міністра і головний державний санітарний лікар Ігор Кузин.

При цьому Виноград каже, що локдауну не буде, але додаткові карантинні заходи все ж необхідні.

"Дуже багато потрібно посилити, і на засіданні РНБО це обговорювали. І, дійсно, певні заходи будуть введені, але сидіти по домівках не будемо", - заявила експерт МОЗ.

На думку імунолога Федора Лапія, передусім необхідно посилити контроль за перетином кордону, щоб якнайдалі відстрочити поширення коронавірусу "Дельта" в Україні.

"Чим більше сюди приїде людей з цим вірусом, тим швидше ми увійдемо в ситуацію, яку спостерігаємо в РФ. Чим довше ми зможемо стримувати поширення вірусу в Україні, тим більше часу ми виграємо, і люди будуть вакцинуватися. В першу чергу треба говорити про обмеження поїздок в країни, які мають високу захворюваність саме цим штамом", - говорить він.

У будь-якому випадку, Лапій стверджує, що медична система готова до нової можливої хвилі захворюваності: "Ми дуже швидко повернемо коронавірусний ліжковий фонд, який зараз закривається у зв'язку зі зменшенням кількості хворих. Тут вже все напрацьовано, досвід нікуди не зникне. Як тільки почне рости кількість хворих, ми зможемо швидко відреагувати і знову перепрофілювати лікарні".

Читайте також

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Новини партнерів