RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

У космосі помітили гігантську "примарну руку": NASA показало дивовижні фото і відео

NASA показало фото, зібрані рентгенівською обсерваторією Чандра, на яких ніби-то величезна примарна рука простягається крізь глибини космосу, а її тонкі пальці притискаються до хмари, що світиться.

Про це пише Live Science.

"Рука" виникла після загибелі масивної зірки в результаті вибуху наднової зірки, яка залишила після себе надщільний зоряний "труп", що швидко обертається, відомий як "пульсар".

Пульсар утворив навколо себе міхур з енергійних частинок, який в поєднанні з уламками, підірваними вибухом наднової зірки, створив структуру, схожу на руку. Її протяжність становить 150 світлових років.

Залишки наднової зірки в центрі руки, який отримав назву MSH 15-52, знаходяться приблизно в 17 тисяч світлових років від Землі. Астрономи вважають, що світло від його вибуху досяг нас близько 1700 років тому, що зробило MSH 15-52 одним з наймолодших залишків наднової зірки, відомих в нашій галактиці Чумацький Шлях.

Як повідомляв "Апостроф", раніше космічний корабель NASA зміг підлетіти до найбільшого супутника Юпітера і відобразити крижану кулю Ганімед.