RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

В Євросоюзі запустили цифрові COVID-сертифікати: навіщо вони потрібні і як отримати в Україні

З 1 липня в державах-членах ЄС вводиться система цифрових "паспортів вакцинації". У документ будуть вносити відомості про отримання щеплень, придбаний після хвороби імунітет або про негативні тести на COVID-19. Для в'їзду в Європу українці можуть отримати аналогічний український документ, визнаний в інших країнах.

Про це повідомляє офіційний сайт Європейської ради.

Документи видаватимуться громадянам Євросоюзу, щоб перетинати кордони інших держав без додаткового тестування та самоізоляції.

Водночас національні уряди мають право посилювати захисні заходи через різке погіршення епідеміологічної ситуації та стосовно людей, які прибувають з країн з дуже високим ризиком інфікування COVID-19 і його новими мутаціями.

Відзначається, що правила також поширюються на громадян третіх країн, ковід-паспорти яких узгоджені з Єврокомісією.

Прибуття до країн Євросоюзу громадян третіх країн без значних причин і "коронавірусного" сертифіката обмежена і категорично не вітається стосовно жителів регіонів, які позначені на епідеміологічних картах ЄС темно-червоним кольором.

Варто зазначити, що Україна, як і більшість інших європейських країн, на сьогодні позначена червоним кольором.

Для в'їзду до країн Євросоюзу українці можуть отримати документ, який на цей час визнаний державами ЄС, Туреччиною і Молдовою.

Свідоцтво видається в паперовому вигляді відразу після повторної вакцинації або в будь-якому медичному закладі, де є підключення до електронної системи охорони здоров'я. Так, "ковід-паспорти" за необхідності можуть видавати сімейні лікарі.

Термін дії "імунного паспорта" після вакцинації або перенесеної хвороби становить пів року. Якщо сертифікат виданий на підставі негативного тесту, він буде дійсним лише 72 години з моменту здачі матеріалу.

Раніше ми писали, що міжнародні правозахисні організації закликали Захід забезпечити Україну вакциною проти коронавірусу.