RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Сезон баштанних набирає обертів: чи подешевшають кавуни в Україні

На українських ринках і в супермаркетах вже щосили продають кавуни, проте експерти запевняють, що справжній сезон цієї ягоди ще не настав.

Про це повідомили в одному з матеріалів видання "Сегодня".

Так, за словами українських аграріїв, ті кавуни, що продаються зараз - або імпортуються з Туреччини, або вирощені в теплицях.

При цьому вони зазначають, що кавуни вирощені звичайним способом в Херсонській області ще не дозріли.

За словами члена Асоціації фермерів і приватних землекористувачів Леоніда Кириченка, через рясні опади два сходи кавунів вже пропали. Через це баштан довелося перекультивувати.

У той же час Леонід підкреслює, що з подібними проблемами зіткнулися багато фермерів Херсонщини. Пізніше погода стабілізувалася, проте нові дощі знову призупинили зростання цієї культури.

"Тому перші польові кавуни будуть, думаю, тільки десь з 10 серпня", - сказав Леонід Кириченко та зазначив, що в Полтавській області картина дещо інша.

За його словами, в цьому регіоні урожай кавунів непоганий, за рахунок чого дефіциту цієї ягоди не передбачається. Але при цьому ціни все ж будуть вище, ніж в минулому році.

Також відомості про пізній сезон кавунів підтверджують і на ринку "Шувар". Там стверджують, що сезон баштанних, в порівнянні з 2020 роком, змістився майже на місяць. Зараз він тільки починає впевнено набирати обертів.

"Поточна оптова ціна на кавун на ринку "Шувар" становить 10-13 грн за кг. У минулому році в цей період середня оптова ціна була 7,5 грн. Це пояснюється тим, що сезон затримується, відповідно, обсяги продукції на ринку зараз менші, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, а ціна - вище. З настанням піку сезону, звичайно, зниження ціни передбачувано ", - стверджує заступник директора оптового ринку "Шувар" Андрій Мельничук.

Раніше ми також повідомляли про те, що в Україні подорожчала частина продуктів. "Апостроф" повідомив, якими будуть ціни до кінця року на думку експертів.