RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

5 причин, за якими в Україні можуть забрати пенсію

Названо 5 причин, за якими в Україні можуть забрати пенсію. До них відносяться: якщо отримували за підробленими документами, якщо помилка у прізвищі, якщо пенсіонери живуть за кордоном, якщо не отримували пенсію 6 місяців поспіль, а також це стосується переселенців, які змінюють місце проживання.

Про це докладніше розповів юрист Олександр Плахотник виданню OBOZREVATEL.

Він відразу зазначив, що оскаржити будь-яку причину можна через суд, але перед цим потрібно відправити письмове звернення до Пенсійного фонду України, отримати від них в такій самій формі відповідь і потім звернутися до Фонду із запереченням. І тільки якщо не буде реакції - йти до суду.

Українці, які одержували виплати за підробленими документами

Міністерство фінансів і Пенсійного фонду перевіряють регулярно наявність подібних порушень.

Помилка в прізвища або імені

За словами експерта, весь стаж, який напрацювався до введення електронного обліку, можна підтвердити тільки за допомогою трудової книжки. Якщо ПФУ знайде там помилку в імені або прізвищі, то може стаж не зарахувати. Таким чином, стажу може не вистачити для виходу на пенсію, а значить її не дадуть.

Пенсіонери живуть за кордоном

"Пенсія припиняється на весь час проживання пенсіонера за кордоном, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України", - йдеться в статті 49 (Припинення та поновлення виплати пенсії) Закону України.

Варто врахувати, що по прибуттю громадянина в країну, пенсію можуть не відновити автоматично, тому доведеться звертатися із заявою до Фонду.

Не отримували пенсію 6 місяців поспіль

Крім того, законом передбачено, що якщо українець не отримує свою пенсійну виплату як мінімум півроку, це може стати підставою припинити її.

Переселенці, що змінюють місце проживання

"Якщо за результатами перевірки, проведеної підрозділами Державної міграційної служби, буде прийнято рішення про те, що фактичне місце проживання не відповідає офіційним, виплата пенсії буде припинено з наступного місяця", - пояснили в Головному управлінні Пенсійного фонду в Донецькій області.

Раніше ми також повідомляли про те, чи стане пенсія в 7000 грн реальністю: українцям назвали умову.