RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

Чи стане пенсія в 7000 грн реальністю: українцям назвали умову

Приблизно 7000 гривень. Таку пенсію може отримувати кожен українець з повним страховим стажем з двох джерел: накопичувальної та солідарної пенсійних систем.

Про це розповіла прес-служба Мінсоцполітики України.

За словами представників відомства, цей приклад показує, як в Україні можна отримувати пенсію розміром не нижче 40% від середньої зарплати в країні. Такий розмір пенсії відповідає стандартам, які Україна зобов'язалась виконувати згідно з конвенцією Міжнародної організації праці.

Експерти зазначають, що навіть при невеликих внесках на рівні 4% від зарплати і прибутковості + 025% щомісяця вище інфляції (приблизно 3% вище інфляції на рік), таке цілком можливо.

При цьому приклади можуть бути різні

"Можна ставити різні розміри внесків і різні відсотки прибутковості, проте принцип завжди буде один і той самий", - підкреслили експерти.

В якості прикладу в Мінсоцполітики наводять розрахунки для однієї гіпотетичної людини, котрі опираються на нинішні ціни та реалії:

- зарплата на рівні 15 тисяч грн на місяць;

- людина працює і накопичує кошти з 25 до 60 років (тобто має 35 років стажу);

- на власний пенсійний накопичувальний рахунок щомісяця протягом періоду роботи отримує 2% від зарплати з сум сплаченого нею ПДФО і додатково 2% від зарплати з сум ЄСВ, який йому оплатив роботодавець (разом 4% - 600 гривень);

- після завершення періоду роботи отримує накопичувальну пенсію протягом 15 років;

- під час накопичувального періоду кошти громадянина працюють з прибутковістю на рівні 0,25% вище інфляції щомісяця (приблизно 3% вище інфляції на рік);

- отримує середню "солідарну" пенсію станом на 01.03.2021 (3624 грн).

У цьому прикладі середня накопичувальна пенсія за 15 років становить 3117 грн.

Таким чином разом виходить 6741 грн, що становить 45% від зарплати людини з описаним в прикладі рівнем доходів.

Інші сценарії, як буде змінюватися розмір накопичувальної пенсії в залежності від стажу людини і тривалості виплат можна подивитися в інфографіці від Мінсоцполітики:

Раніше в Мінсоцполітики також повідомляли про те, як підвищити захист пенсійних накопичень українців.