RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

21 травня

Всі новини

Життя українців не покращиться: який "фокус" задумала влада з підняттям мінімалки в 2 рази

В Україні мінімальний прожитковий мінімум хочуть збільшити в два рази, але при цьому все соцвиплати, які підв'язані з цим показником, підвищуватися не будуть.

Як пише портал "Мінфін", такий своєрідний "фокус" вводить в оману українців.

За очікуваннями уряду, розмір офіційного прожиткового мінімуму до реального повинен довести законопроект № 3515, який 2 червня Верховна Рада прийняла в першому читанні.

У ньому, зокрема, пропонується змінити методику розрахунку цього показника. Так, його пропонується встановлювати у відсотках до середньої заробітної плати і щороку відсоток повинен рости на 1%.

Так, в цьому році прожитковий мінімум складе 40% середньої зарплати, а до 2030 року - 50%. Якби він розраховувався за новими правилами вже зараз, то в травні він би склав 5399,6 грн проти 2189 грн.

Колишній міністр соціальної політики Павло Розенко вважає, що мета такого проекту - нівелювання такого терміну як "прожитковий мінімум".

"Це буде величина, що фігурує в гаслах влади, але життя людей і їх добробут від цього ніяк не зміниться", - уточнив він.

Профспілки також говорять, що законопроект є антиконституційним і антисоціальним.

Головний "фокус" полягає в тому, що всі соціальні виплати, які зараз розраховуються на основі прожиткового мінімуму, будуть відв'язані від цього показника.

Таким чином, соціальні стандарти будуть встановлюватися виходячи з можливостей бюджету, а не реальних потреб людини.

Крім того, законопроект пропонує зробити однаковим прожитковий мінімум для всіх соціальних і демографічних груп населення. В даний же момент для кожної демографічної групи розраховувався окремий розмір прожиткового мінімуму.

Нагадаємо, що мінімальну зарплату в наступному році планують збільшити до 7700 гривень.