RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Буде, як Греції: синоптик про спеку і зміну клімату в Україні

Якщо наступні 30 років температура в Україні зростатиме, то клімат буде як в сучасній Греції, де зараз вирують небезпечні лісові пожежі.

Про це повідомляє “Главком”.

“Те, що відбувається зараз в Україні з погодою, – ситуація очікувана. Якщо порівнювати нинішній клімат із тим, що був 30 років тому, то він змінився і продовжує змінюватися – це тенденції загальносвітового масштабу. Причина – глобальне потепління”, - вважає директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда.

Саме через глобальне потепління в тому числі, за останнє десятиліття одне літо - спекотне, через рік - уже холодне. У 1970-х з погодою було більш-менш нормально, але з початку 1980-х температура різко пішла вгору і ця тенденція не змінилася.

В Україні середня температура влітку була 22-24 градуси, зараз вона зросла на 2,1-2,5 градусів. Максимальні значення вже сягають 40 градусів. Середня температура взимку виросла за тридцять років від 1,5 градуса до 2 градусів.

“Якщо за наступні тридцять років середня температура зросте ще на 2 градуси, то це буде досить неприємно. Насамперед для степових зон і лісостепу. При збереженні таких тенденцій на всьому півдні України, а так само в частині центральних областей, клімат буде, як наприклад зараз у Греції. Сухі субтропіки”, - сказав Микола Кульбіда.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що через 50-100 років клімат в Україні буде включати пилові бурі, тропічні зливи і аномальну зиму.