Щорічно 19 серпня православні відзначають Яблучний Спас, в цей день кожен віруючий несе на освячення яблука, улюблені фрукти, воду та інші солодощі. У храмі його називають Преображенням Господнім.
"Апостроф" розповідає, що відомо про це церковне свято.
Яблучний Спас був одним з перших свят врожаю; день, з якого, згідно з повір'ями, природа поверталася від літа до осені і зими.
Яблука в ці дні стають стиглими і соковитими - звідси і назва Спаса. У день Яблучного Спаса запікали яблука, пекли пироги, млинці з яблуками, грибами і ягодами.
В цей день в церквах освячували плоди і фрукти нового врожаю, мед, хлібні колосся. Віруючі просять благословити свої посіви. Головним символом свята все ж залишається яблуко, яке не куштують до освячення. Під час свята триває Успенський піст, тому інші обмеження у їжі теж залишаються в силі.
Нагадаємо, що в цьому році всі три спаса - Яблучний, Медовий і Горіховий відзначаються 14, 19 і 29 серпня.