Умань готується до приїзду паломників, які ввечері 6 вересня святкуватимуть Рош га-Шана або іудейський Новий рік.
"Апостроф" розповідає традиції та заборони Рош га-Шана.
Традиції
Однією з головних святкових традицій є відвідування синагоги та читання молитви про прощення гріхів - "слихот". Є повір'я струсити в водойму кишені, що символізує очищення від гріхів. Також на Рош га-Шана сурмять в баранячий ріг. Ці звуки закликають до молитви і сповіщають про настання Нового року.
Напередодні першого дня Єврейського нового року і в ніч другого дня зазвичай вдома запалюють святкові свічки.
Щоб наступний рік був "солодким", перед застіллям в мед занурюють шматочок хали (круглий хліб у формі вінка). Також потрібно скуштувати гранат. Часто подають рибу з головою та нарізану кільцями моркву.
На Рош га-Шана заборонено:
- вживати гірку та кислу їжу, щоб наступний рік не приніс біди;
- їсти горіхи;
- працювати, окрім готування їжі.
Раніше "Апостроф" повідомляв, що за місяць до Рош га-Шану до Умані прибули 5 тисяч хасидів.