RU  UA

Тисячі хасидів, поліція і карантин: як Умань готується до Рош га-Шана

Умань готується до приїзду паломників. Очікують, що до міста завітають до 50 тисяч хасидів, тож до охорони порядку залучають понад тисячу правоохоронців, нацгвардійців та ізраїльських поліцейських.

Чи вдасться уникнути спалаху коронавірусу, та які переваги від свята для містян - дивіться у сюжеті Апостроф News на Апостроф TV.

Рош га-Шана або іудейський Новий рік цьогоріч почнеться ввечері 6 вересня. Свято триватиме до 8 вересня.

Біля могили цадика Нахмана в Умані очікують до 50 тисяч хасидів з усього світу. Аби забезпечити порядок у місті, туди з'їжджаються як українські, так і ізраїльські поліцейські.

"До громадської безпеки вже заступив зведений загін поліцейських, який прибув з усієї України. Усього - до 700 осіб поліцейських. Також допомагають 200 військовослужбовців Національної гвардії. Очікуємо на приїзд ізраїльських поліцейських", - зазначила речниця патрульної поліції у Черкаській області Зоя Вовк в ексклюзивному коментарі Апостроф TV.

Минулого року через пандемію коронавірусу дістатися до Умані прочанам було дуже важко. Частина з них туди так і не доїхали. Вони спали на валізах і розбивали намети із підручних засобів у пункті "Нові Яриловичі". Відсвяткувати Новий рік їм довелося на білорусько-українському кордоні.

Тодішній мер Умані навіть ночував під Офісом президента, аби переконати Володимира Зеленського не пускати хасидів, щоб запобігти спалаху коронавірусу. Цьогоріч у місті настрої менш радикальні.

"Здійснено роботи з маркування безпечної відстані 1,5 метри перед входами в синагоги, пантеон, заклади торгівлі, заклади громадського харчування та на маршрутах проходження до могили. Встановлено в нас теплові зони проведення температурного скринінгу", - наголосила голова міста Ірина Плетньова.

Для Умані Рош га-Шана - справжня подія. Але щороку місто не лише отримує прибутки до місцевого бюджету, але й рахує збитки та прибирає тонни сміття.

"Той туристичний збір, який би повинні платити паломники-туристи, перебуваючи у місті, вони не завжди хочуть сплачувати. Але ми можемо сказати про те, що частина сімей уманчан мають можливість заробити собі зайві кошти на проживання", - пояснила Плетньова.

Хасиди з усього світу з'їжджаються в Умань раз на рік. Там похований їхній духовний лідер - цадик Нахман. Прочани вважають, якщо зустріти іудейський Новий рік на його могилі, він обов'язково буде щасливим.