RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Через пандемії Європа може посилити умови в'їзду: як зміняться правила для українців

В Україні вже незабаром можуть значно посилити карантинні обмеження. Все йде до того, що країна втратить "зелений" статус санітарно-епідеміологічної безпеки. Це неминуче призведе до того, що ЄС посилить правила в'їзду на свою територію для туристів з України.

Портал "Апостроф" розібрався, як зміняться правила в'їзду на територію Євросоюзу для українців в разі виходу з "зеленої зони".

За словами експертів, повернення весняного сценарію чекати не варто.

"Такого жорсткого локдауну як був, вже не буде ні в одній країні, - каже "Апострофу" заступник голови Комітету з туризму Торгово-промислової палати України Володимир Царук. - Навіть судячи з того, як поводяться авіалінії. Наприклад, Wizz Air оголосила добір персоналу, інші компанії докуповують авіапарк. Мабуть, вони щось знають, так як авіакомпанії першими реагують на всі зміни, це ж великий бізнес, і по ним можна розуміти, як буде розвиватися ситуація. Тому припинення авіарейсів не буде".

"Радикально все закрити не хоче жодна з країн, - додає "Апострофу" голова Всеукраїнської асоціації туристичних операторів України Ігор Голубаха. - Обпікшись локдаунами і жорсткими обмеженнями, влади всіх країн намагаються знаходити інші інструменти захисту свого населення".

Які це інші інструменти? Преференції для вакцинованих туристів.

"На сьогоднішній день саме вакцинованих туристів чекає Європа, а невакцинованих не особливо чекає, - запевняє Голубаха. - Не повинно бути повного закриття кордонів, просто будуть додаткові заходи безпеки: певний термін карантину, або необхідність проведення повторних тестів. Тобто невелике посилення правил перетину Межі".

Вже зараз такі преференції діють. Наприклад, для в'їзду на територію Румунії українським громадянам необхідно витримати 14 днів карантину, але з повним курсом вакцинації ніяких обмежень немає.

Якщо ж Україна перестане бути "зеленою" для Європи, то до вакцинації можуть додати вимоги тестування. Адже навіть якщо турист і щеплений, це ще не означає, що він не заразний. Так вже зараз діє Німеччина: в деяких випадках ваучера недостатньо для безперешкодного перетину кордону, потрібен ще й тест.

"Європа як пускала, так і буде пускати. Особливо ті країни, які зацікавлені в туризмі. Наприклад, Греція вже заявляє, що з 15 вересня тільки для вакцинованих буде дозволено вхід в музеї, але в глибинці країни все як і раніше. Думаю, пускатимуть за наявності ПЛР-тесту і сертифіката про вакцинацію. Можуть посилити вимоги і крім вакцинації перед виїздом вимагати тест. Але не прогнозується повністю перекриття всього. Теоретично закриття кордонів на зимовий сезон можливо. Але, знову ж таки, в Австрію будуть пускати на гірськолижні курорти і в готелі тільки вакцинованих, а ті, у кого немає щеплення, повинні зробити ПЛР-тест", - резюмував Царук.

Детальніше читайте в матеріалі порталу "Апостроф": "Чи закриється Європа для "жовтої" України".