RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Осіннє рівнодення: як відзначали у світі і що категорично не можна робити в цей день

У середу, 22 вересня, настає осіннє рівнодення. Раніше вірили, що саме в цей день осінь вступає в свої права.

Про традиції святкування і заборони розповідає "Апостроф".

Астрономічно, рівнодення - це день, коли Сонце розташоване прямо над екватором Землі. Обидві півкулі отримують рівну кількість сонячного світла, а день дорівнює ночі. Після цього тривалість світлового дня аж до зимового сонцестояння починає зменшуватися, ночі ж - навпаки зростати.

День осіннього рівнодення у слов'ян

Для них цей день був святковим і наділеним містичним сенсом. Під час рівнодення у наших предків починався сьомий місяця року, присвячений Велесу, Богу торгівлі, мистецтва і підземного світу.

Святкувалося рівнодення не менше тижня, включаючи в себе обряди і гуляння. Цей період називали Осенінами. Осеніни починалися з братчини - зібрання старших чоловіків з кожної сім'ї. Вони приносили частування, обговорювали плани на рік. Пили також особливий медовий напій, який настоювали на свіжозібраному хмелі.

Був у слов'ян обряд: вони пекли великий медовий пиріг, за яким повинен був сховатися жрець. Якщо пиріг був недостатньо великим, щоб повністю закрити жерця, то зима обіцяла бути затяжною і холодною.

День осіннього рівнодення у друїдів

Цей день отримав назву Мабон, в честь персонажа уельської міфології Mabon ap Modron, який символізує чоловічу родючість в циклі міфів про короля Артура.

Майже у всіх культурах в цей день було прийнято забиратися на узвишшя - пагорб або гору, щоб в останній раз в році погрітися в променях теплого сонця. Також люди йшли збирати гриби і ягоди в лісі, щоб зробити запаси на зиму і отримати частинку природної сили, яка накопичилася за все літо.

День осіннього рівнодення в Японії

В Японії день осіннього рівнодення вважається святом і днем, коли поминають предків. Офіційно свято було затверджене в 1948 році. Воно походить від стародавнього звичаю відвідувати синоїстські святилища і дякувати богам за урожай.

Заборони в день осіннього рівнодення

  • У день, коли день і ніч рівні за часом, не можна сердитися, сваритися, скандалити, конфліктувати, щоб ваше благополуччя від вас не відвернулося під впливом негативу.
  • На осіннє рівнодення важливо контролювати себе і не давати виходу поганим емоціям.
  • Цей період не підходить для початку важливих для вас справ і проектів, тому що вони замруть на місці.
  • Не варто нікому нічого позичати.
  • Не можна ображати близьких людей, зраджувати, обманювати.

Раніше ми також публікували гороскоп на день осіннього рівнодення.