RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Пенсії, газ, світло та інше: які зміни чекають на українців з 1 жовтня

З 1 жовтня на українців чекає низка змін. Вони торкнуться тарифів, пенсій, правил дорожнього руху та іншого.

"Апостроф" розповідає, які нововведення чекають на Україну в жовтні.

Тарифи

Тарифи на газ в жовтні залишаться стабільними завдяки річним базовим тарифним планам.

Найнижчі ціни запропонували Агросинтез Трейдинг (7,80 грн за кубометр), Євода Трейд КП Луцькводоканал (7,88 грн за кубометр), Черкасигаз Збут і Уманьгаз Збут (7,89 грн за кубометр), а також газопостачальна компанія Нафтогаз України (7,96 грн за кубометр).

Найдорожчы ж цінники на газ - 13,5 грн за куб - встановили Чернівецька обласна енергопостачальна компанія, Житомирська обласна енергопостачальна компанія і Херсонська обласна енергопостачальна компанія.

Тарифи на електроенергію з 1 жовтня знизяться, але лише для тих побутових споживачів, які витрачають не більше 250 кіловат-годин на місяць. Вони будуть платити 1,44 гривні за кіловат-годину, що на 14% нижче діючої ціни.

При цьому інші споживачі послуги заплатять за неї за старим тарифом, що становить 1,68 гривні. Ціна буде однаковою на всі кіловати, а не тільки ті, що перевищують норму в 250 кіловат-годин.

Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України дало поради, як можна зменшити споживання електроенергії і таким чином скоротити ціну в платіжках.

Тарифи на опалення з 1 жовтня 2021 року в Україні збільшаться до 40%. Все буде залежати від населеного пункту. Середньозважена вартість однієї гігакалорії тепла буде на рівні 2151,77-2433,90 грн / кв. м.

Тариф на гаряче водопостачання складатиме 109,55-122,17 грн / куб. м.

Пенсії

З 1 жовтня українські пенсіонери у віці 75-80 років почнуть отримувати доплату в розмірі 400 гривень. Мінімальний розмір їх пенсії (за умови наявності мінімального стажу) встановлять на рівні 2 500 гривень. Мінімальний стаж становить 20 років для жінок і 25 років - для чоловіків.

Правила дорожнього руху

З 1 жовтня, на дорогах України почне діяти правило, яке зобов'язує водіїв рухатися поза населеними пунктами з включеним ближнім світлом фар або запаленими ходовими вогнями. Ця норма діє щорічно і цілодобово в період з жовтня по травень. За ігнорування цього правила водіям загрожує штраф в розмірі від 425 до 510 гривень (ч. 2 статті 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Призов на строкову військову службу

З 1 жовтня в Україні стартує призов на строкову військову службу. Триватиме він до 31 грудня 2021 року. Під призов потрапляють чоловіки віком від 18 до 27 років, які не мають права на відстрочку.

Нові правила продажу алкоголю

З 1 жовтня 2021 року почне діяти один з пунктів наказу Міністерства фінансів України, який вступив в силу ще в липні. Він зобов'язує продавців друкувати в чеку штрихкод марки акцизного податку для алкогольних напоїв.

Таким чином продавці, юридичні особи та фізособи-підприємці повинні будуть в фіскальних чеках вказувати штрихкод в разі продажу всієї пляшки або при її розкорковуванні. При цьому, при приготуванні коктейлів, акцизний код буде вводитися лише один раз - під час розкорковування пляшки, як і в разі продажу алкоголю на розлив.

Це стосується алкоголю, який має акцизні марки нового зразка. Вони були введені на початку 2021 року і мають штрихкод і QR-код для сканування.

Як повідомляв "Апостроф", в жовтні на українців чекають чотири вихідних поспіль. Це пов'язано зі святкуванням Дня захисника України 14-го числа.