RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

В Одесу прибув куплений у Британії криголам: фото і відео

У вівторок, 5 жовтня, в порт Одеси увійшов новий український криголам James Clark Ross, до цього куплений у Великобританії.

Про це повідомляє "Думська".

Криголам буде працювати в складі Національного антарктичного наукового центру. Відзначається, що це перший криголам, який з'явився у вітчизняних полярників за всі роки незалежності нашої країни.

Як зазначив голова НАНЦ України Євген Дикий, після розпаду Радянського Союзу Україні в спадок дісталося 36 судів, з яких 12 були криголамами. Однак весь цей час флот використовувався неефективно і нераціонально, а фактично, знищувався. І вже до 2021 року в країні не залишилося жодного криголама, а ремонту піддавалося тільки одне судно.

За словами Дикого, криголам перебуває у відмінному стані, і майже не потребує ремонту. Зараз він проходить повний техогляд і оформлення, після чого попрямує в Антарктиду.

"Ми сподіваємося, що це станеться вже наприкінці цього року, або вже на початку наступного, 2022 року. Криголам відправиться на наукову станцію" Академік Вернадський ", повезе наших вчених і необхідні вантажі, і буде працювати там не тільки в ролі "візника" ", - зазначає директор. Корабель, як заявив Дикий, є "досить сильним науковим інститутом", оснащений всім необхідним обладнанням і може працювати, досліджуючи океан, досить довго в автономному режимі.

Ресурс криголама складає 20 років. Він прослужив 30 років, ще 20 років він зможе перебувати в строю, що дозволить вченим займатися дослідженнями в Світовому океані.

"Це означає, що Україна - не країна третього світу, а нарівні з сильними гравцями може проводити свої наукові дослідження і бути на рівні поруч з економічно розвиненими країнами", - підкреслив Дикий.

Україна купила цей корабель у Британії за 5 мільйонів доларів США. Однак йому поки не придумали нову назву - церемонія за участі президента Володимира Зеленського запланована на кінець поточного місяця.

Раніше ми повідомляли, що уряд Бельгії передав Українському науковому центру екології моря легендарне науково-дослідне судно "Бельгіка".

Ми також повідомляли, що вперше в історії України глава держави поспілкувався з полярниками, які працюють на антарктичній станції "Академік Вернадський".