RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Чи потрібна українцям третя доза вакцини: інфекціоніст назвала свої аргументи

В багатьох країнах світу ввели третю або "бустерну" дозу вакцини від коронавірусу. Але для деяких людей досить двох або навіть однієї дози препарату.

Про це розповіла "АпострофУ" член-кореспондент НАМН України, доктор медичних наук, професор і директор Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського Віктор Задорожна.

Як міру запобігання поширенню коронавірусу надалі пропонують щорічну ревакцинацію. При цьому у кожного пацієнта свій рівень антитіл в організмі.

"Я не є прихильницею щорічної вакцинації, але ця необхідність зараз вивчається. І я не прихильницею того, щоб ревакцинацію робили всім підряд, не знаючи рівень антитіл кожної людини", - каже вчений.

На її думку, люди, які перехворіли, повинні отримувати дві дози вакцини, так як є багато даних, що для таких пацієнтів досить і однієї дози. Підхід повинен бути індивідуальним, з вивченням даних про людину.

"Так, але все так швидко відбувається, наприклад, з бустерной дозою. Адже достатньо часу, щоб провести ґрунтовне дослідження, не було, і рішення спираються на сирі дані", - говорить Задорожна.

Як додала Вікторія, приймати рішення потрібно з урахуванням національних інтересів, своїх можливостей по ревакцинації, і спиратися на медичні дані.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Україні ввели примусову вакцинацію.