RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Чи закрутять гайки вакцинованим при погіршенні епідситуації: інфекціоніст дала відповідь

У МОЗ вже офіційно заявили, що в разі погіршення епідемічної ситуації в країні і введення жорстких карантинних заходів, вони не будуть стосуватися вакцинованих людей. Тобто вони зможуть і надалі відвідувати громадські місця, користуватися транспортом і так далі. Якби вакциновані не могли бути джерелом збудника інфекції, то тоді було б все правильно.

Про це "Апострофу" розповіла член-кореспондент НАМН України, доктор медичних наук Вікторія Зодорожна.

Необхідність щорічної вакцинації поки вивчається - директор Інституту епідеміології та інфекційних хвороб

Вона підкреслила, що вакциновані люди можуть поширювати вірус.

"До того ж захворювання у них може проходити в легкій і навіть безсимптомній формі, чого можна навіть не помітити. Тому говорити, що такі обмеження забезпечують поліпшення епідемічної ситуації, ми не можемо. Але люди вже настільки втомилися від обмежень, що вони не можуть бути постійними. І в багатьох країнах світу йдуть саме таким шляхом ", - говорить Задорожна.

Вона підкреслила, що економіка дуже страждає від таких жорстких обмежень, і люди теж. Тому потрібно пристосовуватися, не можна постійно всьому світу перебувати в таких умовах.

Нагадаємо, що найпопулярнішою вакциною від коронавірусу в Україні є Pfizer-BioNTech: нею вакциновані 37% всіх щеплених, було використано 4,5 млн доз. Ефективність цієї вакцини проти штаму "Дельта" складає 80%.