RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

День захисників і захисниць України: історія свята

З 2014 року, за указом президента, в Україні відзначається День захисників і захисниць України. Це офіційне державне свято, котре є вихідним днем. Датою вибрано 14 жовтня - день, який і до 2014 року був в календарі досить значимим.

З нагоди цієї величної дати, портал "Апостроф" вирішив розповісти вам про це свято декілька важливих деталей і подробиць.

Історія свята

Введення цього свята стало відповіддю на російську агресію в 2014 році. Відповідь ця, і до нині, характерна декомунізацією і майже повною відмовою українського суспільства від радянських символів і свят.

Указ про обрання нової дати для святкування українського аналога радянського "Дня захисника вітчизни", який відзначався 23 лютого, був підписаний п'ятим президентом України Петром Олексійовичем Порошенком.

"У багатому на подвиги літописі українського воїнства безліч боїв і дат, гідних стати Днем захисника Вітчизни. Я підкреслюю, Україна більше ніколи не буде відзначати це свято за військово-історичним календарем сусідньої країни. Ми будемо поважати захисників своєї Батьківщини, а не чужої!" , - зазначив тодішній український лідер в своєму виступі в ході військового параду в Києві 24 серпня 2014 року.

Вибір на 14 жовтня, багато в чому, впав з ініціативи голови Українського інституту національної пам'яті Володимира В'ятровича. Він мотивував це історичною традицією вшанування української армії на Покров.

Пізніше цей день став офіційним державним святом і неробочим днем.

Перейменування

У липні 2021 року свято було перейменовано Верховною Радою на "День захисників і захисниць України". Аргументація гранично очевидна: "гендерно-збалансоване висвітлення ролі військовослужбовців обох статей на військовій службі та вшанування жінок і чоловіків - захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і перемог українського народу на рівні державного свята".

Тому з 2021-го щороку 14 жовтня в Україні святкують День захисників і захисниць.

Раніше ми також повідомляли про те, які ще свята відзначають в Україні 14 жовтня.