RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Не тільки Покров: які свята відзначають в Україні 14 жовтня

Щорічно в Україні 14 жовтня відзначається дуже важливе в цей непростий час, свято - День захисників і захисниць України. Указом президента з 2014 року цей день вважається офіційним вихідним днем. Однак так вийшло, що це не єдине свято, яке відзначають в цю дату. Крім цього 14 жовтня приурочено до ще кількох важливих дат. У тому числі і для православного церковного календаря.

Портал "Апостроф" вирішив коротко описати кожну з них.

День захисників і захисниць України

Як говорилося вище, це свято було офіційно встановлено наказом президента України в 2014 році. "... З метою вшанування мужності і героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві і в підтримку ініціативи української громадськості", - йдеться в тексті наказу.

З тих пір він щорічно відзначається 14 жовтня. Зараз, з огляду на окупацію Криму та бойові дії на південному сході, цей день і взагалі - свято, важливе, як ніколи.

Але дата ця обрана не випадково

Покрови Пресвятої Богородиці

У східно-європейських православних християн в цей день відзначається Покрови Пресвятої Богородиці. Це свято ще з давніх часів є одним з найбільш поважних серед православних християн України.

І це при тому, що воно не входить в 12 головних церковних свят року. Воно було введене в християнство тільки в XX сторіччі.

День українського козацтва

У 1999 році встановлено і День українського козацтва. Датою, було вибрано 14 жовтня.

Ще з давніх часів вважається, що Богородиця була покровителькою українських козаків і всіх українських збройних формувань. Саме на свято Покров в Україні відбувалася Велика рада, на якій вибирали гетьмана і визначали, як козацтву жити далі. Образ козака, як українського лицаря і оборонця рідної землі, близький кожному українцю.

День заснування УПА

Також в цей день, 78 років тому, була створена Українська повстанська армія. Ця дата офіційно закріплена постановою Української Головної Визвольної Ради від 30 червня 1947 року і її прив'язка до свята Покров, покровительки козацького війська, мала на меті показати спадкоємність українського війська від епохи Гетьманщини.

Однак дата ця, скоріше, символічна. Це пов'язано з тим, що перші бої УПА відбулися в лютому 1943 року.

Раніше ми також публікували кращі вірші і листівки на День Покров Пресвятої Богородиці.