RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

На аукціоні продають унікальну монету в 100 гривень: як вона виглядає

В Україні продається рідкісна золота монета номіналом в 100 гривень. Її вартість вже сягнула 17,5 тисячі гривень, але може ще значно зрости.

Лот виставлено на аукціоні для нумізматів Violity.

Монету під назвою "Монета Київський псалтир" було випущено в 1997 році 2000-им тиражем. Її виконано з золота (Au900). Вона має вагу 15,55 г і діаметр 25.

На аверсі монети зображено малий Державний герб України та старовинний фоліант. Внизу і вгорі розміщено стилізовані написи: Україна і 100 гривень.

Зліва від номіналу знаходиться рік випуску монети, праворуч - позначення і проба золота, а також чиста вага. По периметру розміщено геометричну облямівку.

На реверсі на тлі аркади зображено бюст Христоса Пантократора в окружності та титли ІС-ХС зверху. Також на реверсі є зображення біблійного царя Давида справа і фрагмента псалмів зліва. Центральну частину займає фігура Спиридона-писаря. Вгорі по колу знаходиться стилізований напис: "Київський Псалтир", а внизу - рік його написання - 1397.

Раніше ми писали, що нумізмати полюють за монетою номіналом 2 копійки 1992 року випуску, на якій зображено незвичайний вінок. Його зробили таким випадково, перетворивши звичну копійку на колекційну, за яку нумізмати платять 30 тисяч гривень і більше.