RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Невакциновані українці несуть загрозу: нардеп зробив скандальну заяву щодо вакцинації

В Україні нема примусової вакцинації проти коронавірусної хвороби, оскільки це заборонено Конституцією та чинним законодавством, але водночас 70% невакцинованих українців начебто становлять загрозу для інших громадян.

Про це нардеп від фракції "Слуга народу" голова парламентського комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький повідомив у своєму Telegram-каналі.

За його словами, вакцинація є суто добровільною - в Україні запроваджують лише окремі обмеження для невакцинованих осіб.

"Право держави в деяких випадках запроваджувати обмеження є абсолютно конституційним та законним. У статті 3 Конституції України вказується, що "людина, її життя, її здоров'я визнаються найвищою соціальною цінністю". А відповідно до статті 6 розділу II Основ законодавства України "Про охорону здоров'я", "кожен має право на охорону здоров'я, що передбачає в тому числі санітарно-епідеміологічний благополуччя території та населеного пункту, де він проживає, та безпечні та здорові умови праці, навчання, побуту та відпочинку". Тобто, згідно з Конституцією, держава не просто може, а зобов'язана убезпечити громадян України. Невакциновані люди становлять загрозу для оточуючих. І держава має повне право запроваджувати певні обмеження для таких людей з метою захисту здоров'я та життя всіх українців", - заявив Радуцький.

"Невакциновані особи становлять загрозу для оточуючих. І держава має повне право запроваджувати певні обмеження для таких людей з метою захисту здоров'я та життя всіх українців" , - запевняє Радуцький.

Він також посилався на ст. 33 Конституції, згідно з якою кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, за винятком обмежень, визначених законом. Тобто конституційне право на вільне пересування країною не є абсолютним і може бути обмежене.

Заява Радуцького про обмеження для простих українців дуже цікава у світлі того, що самі нардепи масово порушують масковий режим у Раді. А, наприклад, його колега щодо фракції "Слуг народу" Юрій Камельчук навідріз відмовляється вакцинуватися і вважає, що його недопуск до парламенту нібито буде порушенням Конституції України.

А в грудні 2020 року Камельчук навіть заявив "Апострофу", що не вірить в ефективність вакцин проти COVID-19, оскільки вважає хворобу "вигаданою" .

Як повідомляв "Апостроф", нардепів планують зобов'язати вакцинуватися, щоб мати можливість працювати у Верховній Раді.