RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

В Україні затримали ще одного творця фейкової "Дії": відео

В Україні поліцейські затримали ще одного творця фейкового застосунку "Дія" - цього разу ним виявився 17-річний мешканець Харкова.

Про це повідомляє в Facebook прес-служба Міністерства внутрішніх справ України.

Юнак розробив та запустив Telegram-бот і канал, на які було підписано близько 20 тисяч осіб. Як зазначають у МВС, зловмисник хотів у такий спосіб заробити грошей.

Так, свої послуги він оцінив скромно: 200 гривень - за доступ до фейкової "Дії"; 300 гривень - за оформлення фальшивого COVID-сертифікату, а 100 гривень - за оформлення фальшивого посвідчення водія.

Фото: МВС України

"Система працювала за концептуально новою схемою: дані користувачів зберігалися на сервері, що генерував імітуючу веб-сторінку додатку "Дія", і там можна було змінювати будь-яку інформацію про себе. Крім цього, веб-платформа відображала підробний QR-код, який після сканування навіть демонстрував сторінку його успішної валідації", - зазначають у прес-службі.

На допитах затриманий зізнався у скоєнні дій, що порушують українське законодавство. Поліцейські вилучили обладнання, за допомогою якого заарештований здійснював злочинну діяльність.

За цим фактом відкрито провадження за ч.1 ст. 325 Кримінального кодексу України (Порушення санітарних правил та норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням). Затриманому може загрожувати до 3 років позбавлення волі.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що 21-річного з творця фейкового додатку "Дія", який давав підліткам можливість купувати спиртне та цигарки, візьмуть на стажування до Міністерства цифрової трансформації .