RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Комбінація вакцин від COVID: що робити, якщо не генерується сертифікат

В Україні застосовують декілька вакцин проти COVID-19, створених за різними технологіями. Іноді лікарі вирішують щеплювати пацієнта різними препаратами.

Про те, що необхідно робити, якщо не вдалося згенерувати COVID-сертифікат після вакцинації різними препаратами, повідомляє Національна служба здоров'я України.

Зараз в Україні такі комбінації: перша доза AstraZeneca/CoviShield, Moderna або Comirnaty/Pfizer-BioNTech, друга доза Moderna або Comirnaty/Pfizer-BioNTech. Вакцину CoronaVac/Sinovac не можна комбінувати з іншими вакцинами.

Сертифікат про вакцинацію можна отримати, якщо щеплення відбулося визнаною в Україні комбінацією вакцин. Проте він може не згенеруватися у мобільному додатку "ДіЯ", якщо пацієнту зробили щеплення препаратами, які не є взаємозамінними; або якщо відповідна комбінація вакцин ще не визнана в Україні офіційно.

У такому випадку пацієнту перед вакцинацією необхідно вакцинацією поцікавитися можливістю поєднання вакцин та отриманням сертифікату. Якщо пацієнт уже вакцинований, то треба стежити за змінами у нормативно-правових актах щодо визнання вакцин проти COVID-19. Як тільки вони відбуваються - НСЗУ вносить зміни.

Раніше медики закликали людей моніторити кількість антитіл до COVID-19 після одужання від коронавірусу, а також звертати увагу на ефективність різного роду вакцин.