RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Приречені на бідність? Що чекає на пенсіонерів 2022 року

2022 року на українців очікує зниження реального розміру мінімальної зарплати і пенсій - дефіцит Пенсійного фонду досягне рекордних показників, а Кабінет міністрів не наважився піти на значне підвищення соціальних стандартів всупереч колишнім обіцянкам.

Про те, на що варто очікувати українським пенсіонерам наступного року, повідомляє "Обозреватель".

Дефіцит Пенсійного фонду 2022-го досягне рекордної позначки 200,6 млрд грн. Основними причинами є відсутність ясної політики щодо детінізації зарплат, відмова підвищувати мінімальну зарплату до рівня її реальної цифри, складна ситуація в економіці. Останній пункт пов'язаний з повільною вакцинацією в країні.

Поки що в Кабміні зосередилися на обіцянках запровадити накопичувальний рівень пенсійної системи, проте він торкнеться лише майбутніх пенсіонерів. Більше того, за умов внесків з мінімальної зарплати розмір "накопиченої" пенсії буде ще нижчим, ніж за чинної системи.

Водночас, 11 мільйонів пенсіонерів, які зараз живуть на виплату з Пенсійного фонду, будуть змушені залишитись за межею бідності. На проект бюджету 2022 року не вплинули навіть обіцянки Кабміну та прем'єра Дениса Шмигаля підвищити прожитковий мінімум до реального рівня.

До липня 2022 року мінімальна пенсія в Україні буде на рівні 1934 гривень, у липні вона збільшиться до 2027 гривень, а у грудні – до 2093 гривень. Іншими словами, найменш забезпеченим українцям за рік додадуть лише 159 гривень. При тому, що вже зараз, за даними розрахунків Мінсоцполітики, пенсіонеру для задоволення базових потреб на місяць необхідно 3692 гривні - без урахування харчування, мобільного зв'язку та Інтернету.

Зрештою, більшість українських пенсіонерів наступного року буде приречено на бідність, якщо тільки у них немає підтримки у вигляді працюючих родичів. Причому йдеться навіть про тих пенсіонерів, які все життя справно сплачували внески до Пенсійного фонду та отримували середню зарплату по Україні.

Раніше ми повідомляли, що українці мають право вийти достроково на пенсію у 50-55 років, але для цього необхідно виконати низку умов.