RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

В Україні стартує пілотний проєкт з вакцинації проти грипу в аптеках

партнерський матеріал

Міжнародна фармацевтична компанія Санофі за підтримки Академії Сімейної Медицини України та у партнерстві з мережею аптек АНЦ ініціює пілотний проєкт "Вакцинація проти грипу в аптеках". Проєкт покликаний спростити доступ українців до вакцинації проти грипу та продемонструвати, що Україна готова до впровадження передових практик у сфері охорони здоров’я, таких як щеплення в аптеках.

"Можливість прийти в аптеку, придбати вакцину та зробити щеплення значно спрощує доступ до вакцинації. В умовах пандемії COVID-19 це має важливе значення. Сподіваємося, що пілотний проєкт з щеплення від грипу в аптеках буде успішно реалізований, масштабований і продовжиться. Це ще один крок до трансформування системи охорони здоров’я та наближення її до європейських стандартів", — зазначила Ірина Руденко, генеральна директорка Директорату громадського здоров'я та профілактики захворюваності МОЗ України.

Уперше в Україні громадяни зможуть зробити щеплення від грипу безпосередньо в аптеці. В період з 10 по 14 листопада кожен, кому виповнилося 18 років, зможе придбати вакцину проти грипу в аптеці, там же пройти огляд лікаря та зробити щеплення.

"В інших європейських країнах та в США практика вакцинації в аптеках поширюється не лише на сезонну вакцинацію проти грипу - там, прийшовши в аптеку, можна отримати щеплення й від інших інфекційних захворювань", - прокоментував Рамі Мруа, генеральний менеджер Санофі Пастер - бізнес-підрозділу по роботі з вакцинами Санофі в Україні, - І досвід цих країн доводить, що спрощений доступ до вакцинації є додатковою мотивацією - в Ірландії, у перший рік впровадження практики 24% громадян вперше вакцинувалися від грипу, 85% з них - люди з груп ризику важкого перебігу хвороби та ускладнень".

Федір Лапій, дитячий лікар-інфекціоніст, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ), зазначає, що вакцинація проти грипу в аптеках може мати позитивний вплив на рівень охоплення вакцинацією проти грипу, адже він є низьким у порівнянні з іншими країнами. В Європі, наприклад, він становить від 30 до 60%, а в Кореї майже 86% людей старше 65 років вакциновані від грипу.

За словами Ірини Волошиної, докторки медичних наук, професорки кафедри сімейної медицини, терапії, кардіології та неврології ФПО ЗДМУ, сезонна вакцинація проти грипу важлива в період пандемії COVID-19, адже існує загроза перехресного зараження вірусами COVID-19 та грипу.

Аптеки, що беруть участь у проєкті, знаходяться в Києві за адресами: вул. Ярославів Вал, 20, вул. Московська, 46/2, вул. Велика Васильківська, 112А, вул. Дмитрівська, 2, вул. Срібнокільська, 2А.

Микола Щербина, CEO компанії "Аптека АНЦ", як представник мережі запевнив, що галузь готова до впровадження таких практик, тож можна говорити до масштабування проєкту.

Санофі —глобальна біофармацевтична компанія, для якої здоров’я людей ключовий пріоритет, вона запобігає хворобам за допомогою вакцин, пропонує інноваційні рішення для боротьби з болем. Завдяки зусиллям 100 000 співробітників у 100 країнах Санофі перетворює наукові інновації на терапевтичні рішення в усьому світі.