RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Чи будуть відстороненими за небажання вакцинуватися оплачувати лікарняні: відповідь влади

Усуненим від роботи через відмову від обов'язкової вакцинації проти коронавірусу, лікарняні не оплачуватимуть. Виплати не здійснюватимуться за дні тимчасової непрацездатності, які збігаються з днями усунення від виконання обов'язків.

Про це пише Фонд соціального страхування України.

Допомога з тимчасової втрати працездатності в цьому випадку не нараховується, оскільки відповідно до законодавства ця виплата націлена на компенсацію заробітної плати за час лікування.

Пояснюється, що відмова від обов'язкової вакцинації не може бути визначена як хвороба чи травма, а отже, не відповідає критеріям страхового випадку.

Відповідно до наказу Міністерства охорони здоров'я від 04.10.2021 № 2153 під час дії карантину обов'язковій профілактичній вакцинації проти коронавірусу підлягають працівники:

  • центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів;
  • місцевих державних адміністрацій та їх структурних підрозділів;
  • установ вищої, післядипломної, професійної вищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, установ спеціалізованої освіти та установ незалежно від типу та форми власності.

Постанова уряду від 20.10.2021 № 1096 зобов'язала керівників державних органів, підприємств, установ та організацій з 8 листопада усувати від роботи працівників, які зобов'язані вакцинуватися, але відмовилися це робити.

Винятком є люди, які отримали медичний висновок про наявність абсолютних протипоказань.

Раніше відомий адвокат Ростислав Кравець розповів, як нещепленим реагувати на наказ про усунення від роботи.