RU  UA

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Протипоказання для вакцинації від COVID-19: МОЗ затвердило перелік

МОЗ України надав рекомендації по списку медичних протипоказань для вакцинації проти COVID-19. Форма довідки та умови її видачі зараз перебувають на фінальному етапі узгодження.

Про це нардеп від фракції "Слуга народу", голова парламентського комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький написав у своєму Telegram-каналі.

У документі перераховані типи протипоказань, які можуть бути абсолютними або так званим застереженням, коли остаточне рішення з вакцинації приймає лікар.

Також протипоказання можуть бути постійними чи тимчасовими. У цьому разі у довідці вказується термін дії.

Крім того, протипоказання можуть стосуватися всіх видів вакцин, або лише до конкретного препарату. Якщо існує можливість щеплення іншим типом вакцини, довідка не надається.

За словами Радуцького, довідки про протипоказання для вакцинації почнуть видавати на початку листопада. За оцінками Міністерства охорони здоров'я, реальні протипоказання до щеплень від COVID-19 має приблизно 1% населення.

Чиновник повідомив, що дані про пацієнтів, яким дійсно протипоказана вакцинація, вноситимуться до електронної системи охорони здоров'я, після чого українці зможуть згенерувати документ у додатку “Дія”.

На сайті МОЗ з'явилася інформація про протипоказання для щеплень.

Так, всі вакцини проти COVID-19 не можна використовувати у разі важкої алергічної реакції на їх компоненти чи попередню дозу або гострого захворювання з температурою тіла вище 38,5ºC.

Використовувати вакцину CoronaVac/Sinovac Biotech не можна під час вагітності, грудного вигодовування або за наявності синдрому Гійєна-Барре в анамнезі.

Застосовувати мРНК-вакцину виробника Pfizer/BioNTech не можна, якщо у пацієнта є: тяжка алергічна реакція після першої дози вакцини або будь-якого з її компонентів (наприклад, анафілактичний шок тощо); негайна алергічна реакція будь-якого ступеня тяжкості на першу дозу мРНК вакцини або будь-якого з її компонентів (включаючи поліетиленглікол) після введення вакцини; негайна алергічна реакція будь-якого ступеня важкості на полісорбат.

Нагадаємо, раніше Михайло Радуцький порівняв відмову від вакцинації з їздою в нетверезому стані.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я