RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

В Україні хочуть ухвалити закон про зброю: кому дозволять і якими будуть умови покупки

В Україні планують змінити нормативи обороту цивільного вогнепальної зброї. Авторський колектив відповідного законопроекту №5708 налічує понад 40 народних обранців.

Про це розповів народний депутат із фракції "Слуга народу" Ігор Фріс, один із авторів відповідної ініціативи, пише UBR.

Він наголосив, що закон про зброю необхідний, тому що 92-та Статья Конституції передбачає, що обіг зброї має здійснюватися згідно із законом. А закону – немає, натомість цю сферу регулює 622-й наказ Міністерства внутрішніх справ (МВС) 1998 року.

Нові правила передбачають зміни до кодексів – Кримінального та про адміністративні правопорушення.

"Щодо першого – передбачається розширення меж необхідної оборони, коли громадянин не притягуватиметься до відповідальності у разі правочинного використання зброї. Умовно, не потрібно буде робити перший постріл у повітря", - зазначив Ігор Фріс.

Щодо другого – врегульовано питання зберігання, транспортування, додаткових санкцій щодо вилучення зброї.

Також розширено список тих, хто матиме право на володіння травматичною зброєю. До нього увійдуть, наприклад, рибінспетор, адвокат, приватний виконавець. Право на травмати матимуть не лише журналісти, а й усі, хто документально зможуть довести, що їм потрібна така зброя для забезпечення особистої безпеки.

У обороті довгоствольної зброї змін майже не буде. Єдине, пропонується збільшити віковий ценз на право володіння деякими видами нарізної та гладкоствольної зброї.

Той, хто матиме відповідне право, зможе придбати будь-яку дозволену законом зброю безпосередньо у продавця та зареєструвати у реєстрі.

Читайте також матеріал "Апострофа": Легалізація зброї: чи зможуть українці ходити з пістолетами вулицями.