RU  UA

В українців забирають субсидії: експерт звернув увагу на "хитрощі" влади

В Україні різко скоротилася кількість сімей, які отримують субсидію. Протягом цього року субсидії втратили близько 700 домоволодінь. Таке має відбуватися у разі позитивних змін рівня життя та добробуту громадян. Але при цьому очевидно, що українці не стали краще жити, а енергоносії не впали в ціні.

Про те, на які "хитрощі" йде держава заради того, щоб скоротити кількість одержувачів субсидій, розповів в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV експерт з економічних питань Олег Пензін.

За його словами, останнім часом в Україні з'являється все більше прецедентів, коли держава навіть не просто позбавляє сім'ю субсидії, а вимагає повернути ці кошти назад.

"Є такі прецеденти. Тут ситуація наступна: якщо людина свідомо збрехала в декларації, свідомо щось приховала і це раптом стало відомо - тут можлива небезпека звинувачення в аферизмі. Тобто це може бути кримінальна стаття.

Але якщо у людини все добре, і немає якихось суттєвих порушень, а вона, наприклад, одружилася, змінила своє сімейне становище і про це не повідомила, і їй продовжували нараховувати субсидії – це інша ситуація. Такі речі трапляються часто.

До травня цього року за райдержадміністрацій були комісії з розгляду проблемних питань нарахування субсидій. До речі, через них проходило близько 30% субсидіантів. З травня уряд припинив цю практику – комісії знищено.

Беремо загальну кількість субсидіантів, які були минулого року – це приблизно 3,2 мільйони сімей. І дивимося загальна кількість субсидіантів цього року – це близько 2,5 мільйона. Треба розуміти, що через рік ми не стали багатшими, і ні в кого язик не повернеться сказати, що енергоносії стали дешевшими. Тобто таке зменшення кількості субсидіантів відбулося не тому, що ми стали краще жити, а тому, що держава значно погіршила умови надання субсидій.

Ще один дуже показовий момент. Цього року було виділено практично 37 мільярдів, плюс 12 ще додали – маємо 49 мільярдів. Відкриваємо проект бюджету на 2022 рік - там 38,5 мільярдів .

У мене наступне питання: а що надзвичайно важливе станеться у житті українців, з погляду зростання доходів, зменшення вартості енергоносіїв, зменшення субсидій – що ми одразу на 10 мільярдів зменшуємо витрати на субсидії.

Єдина відповідь – у травні ми знову дочекаємося чергової ухвали, яка ускладнить порядок надання субсидій громадянам", - пояснив експерт.

Детальніше читайте у матеріалі порталу "Апостроф": "За логікою влади українці багатіють і субсидії їм не потрібні - експерт з економічних питань" .