RU  UA

Українців змушують повертати субсидії: як не втратити гроші

Держава може позбавити людину субсидії і змусити її повернути отримані кошти до бюджету. Три з чотирьох субсидій у минулому році вимагали додаткової перевірки. Такі дані моніторингу оприлюднило Міністерство фінансів.

Про це йдеться у сюжеті Апостроф LIVE на Апостроф TV.

Право на субсидію: як перевірити, чи маєте ви отримувати виплати від держави

Найчастіше помилкові нарахування відбувалися через отримання грошей після смерті людини, яка мала право на субсидію, або ж після купівлі майна вартістю понад 50 тисяч гривень. У таких випадках держава має право позбавити людину субсидії або змусити повернути кошти до бюджету. Останнє – не рідкість. Тож люди змушені відстоювати свої права у судах.

Читайте: За логікою влади українці багатіють і субсидії їм не потрібні - експерт

Нині у судовому реєстрі за 2021 рік можна знайти понад п'ять сотень рішень, пов'язаних з вимогою повернути гроші. Втім, іноді Феміда стає на бік отримувачів субсидій, а дехто - просто повертає гроші, бо певен, що державні органи не можуть помилятися.

Держава може примусово забрати гроші лише тоді, коли виплата відбулася з вини одержувача субсидії, тобто якщо людина свідомо подала документи з недостовірною інформацією.

Наприклад, у Маріуполі суд став на бік громадянина. Місцевий департамент соціального захисту не зміг довести, що неподання ним інформації про одруження було навмисним, тому надмірні виплати визнали безпідставно набутим майном, яке не підлягає поверненню.

Тож що робити коли прийшов лист від управління соцзахисту з вимогою повернути гроші? Перед усім, потрібно звернутися до юриста і спробувати довести свою правоту.

Якщо ж управління не погодиться з вашою позицією, наступний крок - звернення до суду. Бо субсидії можуть повертатися лише через суд. А отже, людина не зобов’язана сплачувати за вимогою, яка міститься в листі управління соцзахисту.