RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Донецький кат втік з України до Франції: що про нього відомо

Євген Бражніков, якого звинувачують у знущаннях над полоненими в таємній донецькій в'язниці бойовиків "Ізоляція", в розпал судового процесу втік з України до Франції і попросив там політичного притулку.

Про це розповів його адвокат Віталій Гончаров, який клопотав про участь свого підзахисного у судовому засіданні через відео, повідомляється у Twitter "Ґрати".

Суд відмовив Гончарову у задоволенні його клопотання, а сторона звинувачення та потерпілі попросили про заміну адвоката. Ця вимога була задоволена. У справі, яка вже понад півроку перебуває на підготовчій стадії, дев'ятьох потерпілих і всі вони - колишні бранці "Ізоляції".

До 2014 року Бражніков проживав у Донецьку. Як пише "Обозреватель", кілька років (2006-2009) він служив у міліції, а потім почав займатися бізнесом.

Навесні 2014 року Бражніков нібито активно сприяв проведенню проросійських мітингів. Коли почалася війна, він із сім'єю виїхав на підконтрольну Україні територію, але пізніше повернувся до Донецька. Співробітники МГБ затримали його після виявлення схованки зі зброєю, його звинувачували у зв'язку з українськими спецслужбами, але сам Бражніков стверджував, що причина в грошах.

29 грудня 2019 року Бражніков був звільнений у рамках великого обміну полоненими. В автобусі виникла бійка - інші полонені звинувачували його в тому, що він їх катував. Від самосуду Бражнікова врятували українські військові.

У березні 2020 року Бражнікова було затримано СБУ, але суд залишив його на волі. А у травні 2021 року слідство у його справі завершилося і його передали до суду.

За даними слідства, Бражніков з квітня 2014 року до грудня 2019 року виконував розпорядження керівництва "Ізоляції". Його звинувачують у злочинах за ч. 1 ст. 258-3 (участь у терористичній організації) та ч. 1 ст. 438 (Порушення законів та звичаїв війни) КК України. Якщо вина буде доведена, йому загрожує до 15 років позбавлення волі.

Через кілька днів після затримання в Києві колишнього коменданта підпільної в'язниці "Ізоляція" Дениса Куликовського "Палича", з'явилися чутки, що Бражніков виїхав з України. На це його могло штовхнути те, що Куликовський почав свідчити.

"Справа в тому, що "Палича", скажімо так, "курували" ті ж люди, які допомагали і Бражнікову уникнути відповідальності. Після затримання Куликовського той зрозумів, що все - зволікати не можна", - повідомило джерело видання.

Про те, що обвинувачений перебуває у Франції та попросив політичного притулку, стало відомо під час судового засідання із письмового клопотання адвоката Бражнікова Віталія Гончарова, який просив про участь свого підзахисного у судовому засіданні з відеоконференції.

Як повідомляв "Апостроф", 9 листопада в Києві затримали головного військового злочинця в'язниці бойовиків "Ізоляція" у Донецьку Дениса Куликовського, який по-звірячому катував українських полонених.