RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Потрібно йти на крайні заходи: лікар розкрив усю небезпеку штаму Омікрон для України

Новий варіант коронавірусу "Омікрон" був виявлений в Південній Африці 9 листопада і почав швидко розповсюджуватися світом. Поки що точно невідомо, чи є він більш небезпечним, ніж "Дельта", але в Україні вже звучать заклики обмежити сполучення з усім світом.

Про це розповів доктор медичних наук, професор, завкафедрою дитячих інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О.Богомольця Сергій Крамарєв , пише "Обозреватель".

За його словами, штам Омікрон може бути небезпечнішим, ніж Дельта-штам, тому що у нього мутацій у S-сегменті набагато більше: у Дельти їх дві, а у Омікрона – понад 30.

"Він може бути і більш заразним і - найголовніше - він може уникати антитіл, і поствакцинальних, і тих, що формуються після хвороби. Загроза є", - сказав лікар.

Крамарєв додав, що в групі ризику – ті ж люди, що й з іншими варіантами коронавірусу. Йдеться про людей старше 60 років і тих, хто має супутні захворювання - цукровий діабет, ожиріння, онкологічні захворювання.

"За попередніми даними, Омікрон не більш агресивний, ніж Дельта. Але якщо почне хворіти більше людей, збільшиться і смертність. Це прямо пропорційні показники: чим більше хворіють, тим більше вмирають. Тому, звичайно, смертність може зрости не через агресивність штаму, а через те, що він заразніший і більше людей хворітиме", - пояснив лікар.

За словами професора, він схвалює рішення деяких країн закрити сполучення із зовнішнім світом для заборони поширення Омікрона.

"Посилення локдауну в Україні може знадобитися, якщо, не дай Боже, буде чергова хвиля захворюваності. А зараз, я вважаю, нам слід зробити так само, як і ці країни – обмежити авіасполучення із зовнішнім світом, особливо з африканським континентом, щоб відтягнути завезення цього вірусу, щоб не було різкого підйому захворюваності", – резюмував Крамарєв.

Читайте також матеріал "Апострофа": Новий штам "Омікрон": в чому небезпека і як боротися з вірусом.