RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

Українців перед Новим роком дурять зі "святковими" цінами: як не стати жертвою обману

З наближенням новорічних свят у багатьох українських магазинах стає все більше підробленої ікри, алкоголю та інших популярних товарів. Крім цього багато хто починає пропонувати різні акції. Деякі з них справді вигідні. Але є безліч "вигідних" пропозицій, які обходяться дорожче.

Виконавчий директор Спілки споживачів України Максим Несміянов розповів в інтерв'ю виданню OBOZREVATEL про те, як дурять українців, та як захистити себе від зайвих витрат та неякісного товару.

Підроблена ікра та алкоголь

Зараз у магазинах по всій країні масово зустрічаються підроблений алкоголь та червона ікра. Фальсифікат продають під виглядом якісного сертифікованого продукту. За ікру, наприклад, вимагають у середньому 140 гривень. Видають її за товар, виготовлений у Російській Федерації. Насправді ж це звичайна штучна білкова ікра.

Також на прилавках часто зустрічається фальсифікат алкоголю. Причому, у кращому випадку. Якщо від фальсифікату просто болітиме голова, то можна наткнутися і на сурогат. А від нього люди навіть помирають через вміст у ньому інших спиртів, окрім етилового.

Де зустрічається така продукція

Найчастіше фальсифікат можна зустріти у звичайних маленьких магазинчиках, на базарах чи стихійних ринках. Їхня частка в Україні становить 60%, на відміну від великих торгових мереж.

"Ми були в Запоріжжі. Заходимо до магазину – кілька видів підробленого білоруського масла. Наступний магазин – фета, молочна підробка, наступний – підроблена ковбаса, не вищий сорт, а якийсь м'ясосовмісний продукт. Не кава Lavazza, а підробка у старих пачках. Не оливкова олія, а незрозуміло що”, – розповідає Несміянов.

Як заощадити на новорічних наборах цукерок

Зазвичай такі набори коштують набагато дорожче, ніж якщо ви купили цукерки всіх видів, що входять до його складу, окремо. За словами Несмеянова, він із колегою провів експеримент. У результаті подарунок, зібраний самостійно, коштував їм 101 гривню, тоді як за набір довелося б віддати 151 гривню.

"І це при тому, що ми брали навіть кращий набір цукерок. Кілька зразків не виявилося, і ми замінили їх на аналогічні, але трохи кращої якості", - додав експерт.

Також варто зазначити, що у розпал свят ціни на одяг будуть дуже завищені. Але після періоду новорічних святкувань він одразу дешевшатиме через падіння попиту.

Раніше ми повідомляли, як відрізнити справжню ікру від підробленої.