RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

​13 грудня: що можна і не можна робити у день Андрія

13 грудня православні християни вшановують пам'ять апостола Андрія Первозванного. У цей день заборонено робити багато речей.

Сайт "Апостроф" вирішив розповісти, які справи вважаються гріхом, а що робити дозволено у цей день.

Так, сьогодні забороняється шити, ткати та прясти — у давнину вважалося, що це заплутає рибальські сітки Андрія Первозванного, який вважається покровителем рибалок і моряків, та викличе немилість.

Окрім того, категорично не рекомендують залишати будинок та впускати гостей, навіть якщо це близькі та добре знайомі люди. Це вважається поганою прикметою, адже цього дня особливої сили набирає нечиста сила.

Натомість 13 грудня радять тим, хто має професію моряка чи займається рибальством, помолитися апостолу, просячи захисту.

Традиційно у давнину в Андріїв день накривали ситний стіл, проте без надмірностей, адже свято випадає на Різдвяний піст. Ті, хто не дотримуються посту, можуть дозволити собі цього дня рибні страви.

Варто додати, що Апостол Андрій був першим із учнів Ісуса Христа та привів у віру свого брата Симеона, який потім став апостолом Петром. Цей день у народі ще називають Андрієм осіннім чи Андрієвим днем.

Раніше "Апостроф" опублікував сильні молитви святому Андрію Первозванному, з якими віряни в цей деньтрадиційно звертаються 13 грудня.