RU  UA

​Несприятливих явищ побільшає: синоптик пояснила, як на Україну впливає глобальне потепління

В Україні через глобальне потепління кількість несприятливих погодних явищ лише зростатиме, адже країна суттєво причетна до стрімкого потепління на Землі.

Про це синоптик і метеоролог Олександра Хала розповіла в ефірі програми Національний ранок на Апостроф TV.

За її словами, Україна вважається одним із лідерів в Європі за темпами зростання температури повітря, тому глобальне потепління цілком реальне. Однак світ намагається знизити рівень парникового ефекту.

"Це справді реальність, а в Україні один із найвищих темпів. Якщо брати всю Європу, то Україна є одним із лідерів за темпами зростання температури. Антропогенний фактор, парниковий ефект ми прискорюємо зростання температури. Зміни зараз відбуваються у всьому світі, і людство вже зараз усвідомлює їхній вплив і намагається знизити кількість викидів та трохи зменшити свій вплив на атмосферу", - наголосила вона.

Метеоролог зазначила, що зміни клімату слід розглядати не лише як зростання температури, а й як збільшення кількості несприятливих явищ погоди.

"Наприклад, ми все частіше останніми роками спостерігаємо в літній період дуже сильні зливи, коли може бути затоплена центральна частина міста. Наприклад, у столиці ми спостерігали схожу ситуацію буквально кілька років тому. Або ж сильні грози, що супроводжуються великим градом. Такі явища, як зазначають вчені-кліматологи, відбуватимуться частіше", - зауважила вона.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофу": Як самому визначити погоду та яким прогнозам не варто вірити – синоптик