RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Як самому визначити погоду та яким прогнозам не варто вірити - синоптик

Олександра Хала розповіла, як складають прогнози

Олександра Хала розповіла, як складають прогнози Олександра Хала Фото: Апостроф

Чи не найбільше українці цікавляться новинами про погоду - як на короткий проміжок часу, так і довгострокові прогнози. Яким же прогнозам варто вірити, а яким довіряти не варто? Як синоптики складають прогнози та визначають наближення тих чи інших погодних явищ - на ці та інші питання щодо прогнозування погоди в ефірі програми Національний ранок на Апостроф TV розповіла синоптик і метеоролог ОЛЕКСАНДРА ХАЛА.

- Як журнали, газети, видавництва дізнаються про погоду?

- Загалом всі медіа беруть інформацію переважно в Гідрометцентрі України, хоча кожен з нас має доступ до якихось джерел погоди. Кожен з нас може подивитися погоду. Але офіційно дані в Україні надає лише Гідрометцентр, тому медіа дуже часто звертаються до нас за цією інформацією.

- Де дані бере Гідрометцентр?

- Якщо мова про те, як виникають прогнози погоди, то по Україні є мережа метеорологічних станцій - це 164 станції - зокрема, у кожній області є щонайменше 3-5 станцій. Кожні три години на цих метеорологічних станціях спостерігачі виходять, збирають дані про погоду.

Тобто це не лише температура, а швидкість і напрямок вітру, стан хмарності, атмосферний тиск, вологість. Ці всі дані аналізуються, збираються і надходять в Гідрометцентр. Ми їх відповідно візуалізуємо, синоптик бачить лише синоптичні мапи з цими даними і на основі їх складає прогноз.

- Як комунікують між собою метеорологи, щоб визначати температуру? Ви ж не спілкуєтеся телефоном?

- Ні, це працює звичайно не так. Ці дані закодовані, вони надсилаються з кожної метеорологічної станції. Вони розшифровуються автоматично за допомогою програм. Прогрес вже пішов далеко вперед і ці дані не передаються телефоном, вони надходять і аналізуються комп’ютерними програмами, а ми вже бачимо кінцевий продукт - мапу, на яку накладені всі ці дані, бачимо вже де похолоднішало, де потеплішало в Україні. І можемо на основі цього робити прогноз далі.

Але ми не тільки цими земними даними користуємося, також це супутникові дані, дані з літаків. Тобто це великий масив даних, які має синоптик проаналізувати.

- До речі завжди виникало питання - на деяких сайтах можна подивитися погоду на місяць вперед. Наскільки правдиві такі прогнози?

- Такі прогнози є, але якщо ви будете кожного дня заходити на цей сайт і спостерігати, то будете бачити, що інформація буде змінюватись. Тобто буде постійне уточнення цього прогнозу.

Найточніші прогнози на 5 днів, орієнтовно можна сказати до 10 діб. Але на місяць сказати з високою точністю поки що неможливо. Причому ніде, не лише в Україні така ситуація.

Довгострокові прогнози можуть показати певну тенденцію - чи будуть температури трішки вищими від норми, або ж трішки нижчими. Але така інформація мало що говорить середньостатистичному користувачеві. Людина хоче знати точну погоду, але на місяць-два - сказати, чи буде, наприклад, 15 січня у Києві сніг - поки що неможливо.

- Наскільки далеко точно можна заглянути зараз?

- Як я вже сказала, до 10 діб можна сказати з відносною точністю. Можна до двох тижнів зробити певний огляд, але загалом не більше.

- А якщо, наприклад, в Лондоні -8 і в Києві -8, але відчуття зовсім різне, там холодніше, а тут тепліше. Чому?

- Тут варто враховувати швидкість вітру, його напрямок і вологість повітря. У Лондоні більш волога в принципі погода, тому що там морський клімат. Це острів і при високій вологості повітря, при посиленому вітрі, за відчуттями вам буде здаватися значно холодніше.

- Кажуть, що при посиленні вітру всього на один метр за секунду - відчуття ніби похолоднішало на 5 градусів.

- Так. Суттєвий вплив, мають вологість і вітер. Якщо вологість є низькою, а погода спокійна безвітряна, то мороз переноситься значно легше. А коли погода волога, хмарна, вітряна, буде здаватися дуже сиро і пронизливо.

- А як ви ставитеся до прикмет?

- З повагою, тому що зазвичай це вікові спостереження. Але варто враховувати, що клімат змінюється. В нас вже зараз спостерігається глобальне потепління і відповідно прикмети вже не працюють, як на мене. Тому в умовах доволі динамічних змін клімату я би не опиралася на це.

Звичайно, прикмети - це вікові спостереження, вікові знання наших предків. Можливо щось десь має сенс, але синоптики не опираються на це. Ми опираємось тільки на наукові методи.

- Глобальне потепління - це реальність? Чому воно так сильно впливає на нашу погоду?

- Це дійсно реальність, а в Україні один із найвищих темпів. Якщо брати всю Європу, то Україна одна із лідерів за темпами зростання температури. Антропогенний фактор, парниковий ефект - ми пришвидшуємо зростання температури.

Зміни зараз відбуваються в усьому світі і людство вже зараз усвідомлює їх вплив і намагається зменшити кількість викидів і трішки зменшити свій вплив на атмосферу.

Літо в КиєвіФото: УНІАН

Просто зміни клімату варто розглядати не лише як зростання температури. Це також зростання кількості несприятливих явищ погоди. Наприклад, ми все частіше в останні роки спостерігаємо в літній період дуже сильні зливи, коли може бути затоплена центральна частина міста. До прикладу, у столиці ми спостерігали схожу ситуацію буквально кілька років тому. Або ж сильні грози, які супроводжуються великим градом. Такі явища, як зазначають вчені-кліматологи, відбуватимуться частіше.

- Як погода впливає на самопочуття людини?

- Будь-яка погода має на нас значний вплив. Коли сонячно, ми почуваємося бадьорими. Коли погода більш хмарна - вона є сумною, депресивною, як ми кажемо. Але в будь-якому разі, британці зазначають, що немає поганої погоди, є невідповідний одяг.

- Чи варто завести курку чи півня, для того, щоб зрозуміти, яка буде погода?

- Курка чи півень вам не допоможе. Але хоча б термометр варто мати, щоб спостерігати за температурою повітря.

- А давайте опинимось десь у Карпатах, десь на озері, і в нас немає ні телефону, ні прогнозу погоди. Як зрозуміти, яка погода на нас очікує, щоб не потрапити під дощ?

- Ну, звичайно, просто підняти голову і подивитися, що там на небі і як пливуть хмари. Можна визначити візуально, куди рухаються хмари, можна визначити, яким є напрямок вітру. А швидкість вітру? Потрібно мати якісь уміння, щоб розрізняти, який вітер - слабший чи сильніший.

Температуру повітря - важко сказати, чи зможете ви точно визначити, але щось собі прикинути, звичайно ж, можна. Але буде дуже складно спрогнозувати щось без будь-яких засобів і приладів.

- А як зрозуміти, що зараз почнеться град?

- Тут варто пам’ятати, що град спостерігається в теплий період року, тобто взимку ви, зазвичай, граду не побачите - це типове явище саме теплого періоду року. Град можливий при грозі. І коли ви бачите, що насувається гроза, що гримить, що блискавки навколо, тоді є ймовірність випадіння граду. Але це явище - складне в прогнозуванні, тому що навіть при дуже сильній грозі може не спостерігатись граду, а іноді він може спостерігатись. Для точного виявлення граду ми користуємося супутниковими даними, тому що супутник бачить зверху наш приземний шар атмосфери і самі верхівки хмар. Якщо грозова хмара дуже виросла вверх, скажімо до висоти 15 кілометрів - тоді дуже висока ймовірність, що буде град.

Тобто сказати, знаходячись де небудь на галявині, чи буде випадати град - це складно. Можна сказати, чи буде гроза, тому що ми можемо чути грім, ми можемо бачити блискавки.

- А сніг як спрогнозувати?

- Просто по хмарах доволі складно сказати щодо снігу. Тут знову ж таки, спираючись на знання про температуру, можна припустити, що він буде.

- Чи буде зима теплою?

- Як я вже зазначила, довгострокові прогнози скласти просто неможливо.

Фото: pixabay.com

Але не можна сказати, що зима буде теплою. В будь-якому разі, для української зими є типовим, що бувають періоди з доволі низькими температурами. Тобто цього не можна відкидати.

- Чи зміщуються сезони?

- Вчені кліматологи зазначають, що саме у зв’язку з кліматичними змінами температура зростає і трішки можуть зміщуватися сезони. Поки що з року в рік це не спостерігається. Тобто такого стійкого зміщення ще немає, але вчені зазначають, що дійсно у найближчі роки можуть зміщуватися сезони.

- Чи вели ви прогноз погоди?

- Так вела. І зараз веду на телеканалі “Київ”.

- І які курйози бувають в ефірі?

- У моїй погодній практиці таких ще не було. Але я не раз спостерігала американських чи британських колег і дуже цікаві ситуації, коли собака або котик допомагав вести погодний ефір.

- Ви користуєтеся додатками для спостереження за погодою?

- Я використовую Windi, це зручний додаток, оскільки там закладено чотири прогностичні моделі. Зокрема німецька, британська і американська - відповідно можна порівняти різні прогнози погоди.

- Україну вони теж досліджують?

- Звичайний прогноз складається по всьому світу - це глобальний прогноз.

- Чому вирішили йти і навчатись на метеоролога?

- Все прозаїчніше. Я любила географію і природничі науки, тому вирішила вступати на географічний факультет в КНУ ім. Шевченка. Якраз там є спеціальність метеорологія і кліматологія. Коли я обирала спеціальність, подумала, що найменше знаю серед всіх тих варіантів спеціальності саме про метеорологію і кліматологію. Мене це зацікавило.

- Ви думали, де будете працювати?

- У синоптиків і метеорологів не такий великий спектр варіантів роботи, куди можна піти працювати, але все таки вони є. Наприклад, ти можеш працювати в аеропорту, тому що синоптики складають прогнози для польотів - це набагато складніша робота, ніж просто подати прогноз для суспільства, тому що авіаційні синоптики враховують температуру, вітер на різних висотах. Тобто вони моніторять шлях літака, якою буде погода на різній висоті. Це набагато складніша робота, але вона також цікава.

- А чи можна по стану неба зрозуміти, якою буде погода? Наприклад, яка хмара дощова, а яка ні?

- В літній період це дещо простіше визначити, тому що якраз ці дощові хмари - конвективна хмарність, як ми їх називаємо синоптичною мовою - грозові хмари дуже темні, мають яскраве забарвлення. Звичайно, коли чути грім чи ми бачимо блискавки, можна якраз з відносною упевненістю сказати, що опади зараз десь будуть.

Але в перехідні сезони ми не спостерігаємо грозу, тому що це явище саме теплого періоду року. Відповідно трошки складніше сказати, чи буде дощ. Можна сказати, наприклад, якщо небо просто захмарене, якийсь дощик може випадати.

- А грибний дощ? Взагалі незрозуміло, коли він з’являється.

- Коли такі раптові дощі, це суто опади літнього періоду, навіть злива може утворитися буквально за півгодини. Тобто дуже різко буває, коли ти не очікуєш. Тому що в один момент ще світить сонце, потім дуже різко може випадати дощ. Якраз таке ми спостерігаємо влітку.

- А в якій країні у світі дуже часто змінюється погода?

- Це країни, які розташовані ближче до океану. Атлантику називають кухнею погоди і там формуються хмари, атмосферні фронти, які впливають на погоду. І країни, які розташовані неподалік від океану, зазнають найбільшого впливу цих атмосферних процесів. На Україну такого впливу з Атлантики немає і у нас більш плавно змінюються погодні умови. А у Великій Британії, Бельгії чи Нідерландах більш динамічна погода.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Новини партнерів